INTERVIU | Sports Festival vrea să devină "Românii au talent" în sport

INTERVIU | Sports Festival vrea să devină "Românii au talent" în sport

Cea de-a doua ediţie Sports Festival se apropie cu paşi repezi. Între 13 şi 16 iunie 2019 la Cluj-Napoca vin nume mari ale tenisului mondial, Simona Halep, Marius Copil, Flavia Pennetta şi Fabio Fognini. La o lună distanţă, în 12 iulie, FC Universitatea Cluj și PAOK Salonic joacă un meci de gală, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea echipei clujene. Patrick Ciorcilă, unul dintre fondatorii Sports Festival, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Blag, despre ediţia 2019 a festivalului unic în România.

Rulează spoturi și clipuri peste tot, sunt informații foarte multe în social media, există deja conturat și programul main event-ului. De cînd ați început promovarea și cum ați gîndit-o? 

Patrick Ciorcilă: Pentru ediția din 2019 am început munca din timp, chiar după festivalul de anul trecut. Am consultat calendarele competiționale, am stabilit datele, conceptul, trecând apoi la aspecte mai detaliate. Comunicarea a început din luna ianuarie, cu focus pe meciul demonstrativ de tenis cu Simona Halep, Marius Copil, Flavia Pennetta și Fabio Fognini, însă pot spune că abia acum începe promovarea masivă, axată pe celelalte secțiuni din festival. E ușor să comunici: Simona Halep (un nume imens în sport) dar noi trebuie să facem promovarea întregului concept. Acum începe campania de comunicare dedicată fiecărui sport în parte și fiecărei secțiuni.

De asemenea, suntem foarte fericiți că am putut oficializa partida de fotbal dintre U Cluj și PAOK Salonic, meci ce va avea loc pe 12 iulie pe Cluj Arena, un meci de gală ce va celebra centenarul Universității Cluj.

În acest an festivalul va avea o mulțime de alte componente. Vor fi peste 30 de sporturi regăsite în festival iar la peste 10 dintre acestea vom avea competiții. Vom avea Sports Talk-uri cu nume mari din industria sportivă, deschise publicului, plus un masterclass specializat cu Darren Cahill,celebrul antrenor de tenis care a fost și antrenorul Simonei Halep. În plus, vor exista concerte, vizionări de filme și zona de food și relaxare. Pe scurt, timp de 4 zile îmbinăm sportul cu distracția.

Vin nume sonore și anul acesta. Cum le-ați ales, pe ce raționamente?

Pentru nivelul la care țintește Sports Festival, Simona Halep este o prezență logică. Credem că este cel mai iubit sportiv din România la ora actuală, iar noi ne dorim ca invitații pe care îi aducem în fața publicului să fie exemple de încăpățânare și pasiune, dincolo de show-ul pe care pot să îl facă în teren. Ei se bucură de joc de fiecare dată, indiferent dacă e o competiție cu miză sau un meci demonstrativ. Așa simțim că sunt, super prezențe și mari personalități și ceilalți invitați, Marius Copil, Pennetta și neobositul showman Fognini.

Darren Cahill va fi de asemenea prezent la festival, suntem extrem de onorați să îl avem la Cluj iar mesajul lui a creat un val de interes extraordinar, semn că există o sete mare de calitate. Mă bucur mult că am reușit să îl aducem și că fanii tenisului din România vor avea ocazia să fie aproape de omul care le-a adus atâtea bucurii alături de Simona.

Suta de ani a clubului Universitatea Cluj este în atenția voastră. În ce rezidă, mai concret, colaborarea dintre U și Sports Festival?

Este un an istoric pentru Universitatea Cluj și suntem mândri să fim alături de club, de fotbal și baschet. Concret, în iulie vom sărbători centenarul alături de U Cluj printr-un meci amical cu PAOK Salonic, recent cîștigătoare a campionatului (după 43 de ani) și a Cupei Greciei (în finala cu AEK), o echipă aflată pe culmile gloriei în Grecia și care face obiectul știrilor internaționale prin marile performanțe pe care le-a obținut în acest an. Și dacă adăugăm numele antrenorului, Răzvan Lucescu, vă dați seama că acest meci este un punct de atracție suplimentar și un cadou fantastic pentru toată lumea.

Îl admir mult pe Răzvan Lucescu, este un om care face România cunoscută peste hotare. Am fost încîntat să-l cunosc personal luna trecută, la Salonic, unde am fost invitați de către conducerea PAOK și unde am fost împreună cu Radu Constantea, președintele FC Universitatea Cluj. Au fost extrem de ospitalieri, am asistat la meciul lor, apoi am luat masa alături de Răzvan și de staff-ul său, am aflat foarte multe lucruri despre PAOK, club care are valori apropiate de cele ale lui U: tradiție, onoare, respect. Lui Răzvan îi datorăm mult în organizarea acestui meci și îi mulțumesc.

Sports Festival nu însemnă doar main event-ul. Ce se va întîmpla în această direcție, a diversității, față de anul trecut?

Trăim o perioadă extrem de tehnologizată, oamenii petrec din ce în ce mai mult timp în mașină, în fața calculatorului sau la un job care nu mai presupune muncă fizică. Astfel că sportul a devenit o nevoie sau o metodă de relaxare, de eliberare de stres.

Dar sportul poate fi mult mai mult de atât. Sportul poate să îți schimbe viața. Are această putere: îmbină mentalul cu fizicul și cu un set de valori pe care odată ce le-ai înțeles și ți le asumi, ești alt om. Astfel că pornind de la crezul acesta, Sports Festival vine să aducă în fața publicului mai multe sporturi. Avem peste 30 de sporturi.  Dacă cineva le încearcă pe toate, într-un circuit de min 15 minute per sport, sunt necesare aproape 7 ore alocate din cele 4 zile de festival. Practic, Sports Festival ar fi un circuit 7 ore de sport intensiv pentru inițiere, descoperirea abilităților sportive, sau altfel spus, de alfabetizare sportivă.

Sports Festival este și locul în care au loc competiții sportive pentru pasionați, cluburi sau gașca de prieteni care practică în mod constant fotbal, baschet, beach volley, handbal, petanque, tenis, tenis de masă, super enduro,  ca să enumăr doar câteva.

Pe lângă asta, de neratat este  Masterclassul lui Darren Cahil, discuțiile cu sportivii și invitații de top la Sports Talks, prin care propunem publicului să se lase insipirat de experiențele expuse de invitați.

Care au fost concluziile de anul trecut și cum se poate compara el cu ceea ce se va întîmpla de data aceasta?

Prima ediție a fost o mică nebunie din partea noastră, ca să spun așa, timpul a fost scurt, provocarea a fost mare. Am început din prima cu nume grele, invitați de top: Generația de Aur, Barcelona Legends, frații Bryan, Goran Ivanišević. Mă bucur că am riscat. Anul acesta trebuie să reconfirmăm, să oferim un eveniment de calibru mare, din toate punctele de vedere.

Comparativ cu anul trecut, în ediția a 2-a avem un singur meci demonstrativ, la tenis, și punem accent mai mare pe sporturile de masă. Vor fi mai multe sporturi, mai multe competiții, mai multe reprezentații stradale. Dacă anul trecut accentul a fost pe demonstrative, anul acesta focusul o sa fie echilibrat intre demonstrative și sport de masă. O să ne bucurăm de toate formele sportului, de la multitudinea de variante la toate nivelele de specializare.

Cum se poate raporta publicul la Sports Festival?

Este evenimentul care aduce la un loc tot ce ține de sport: și fani, și sportivi amatori, și sportivi profesioniști, și foști sportivi, și manageri de federație. Meciuri profesioniste, demonstrative și de amatori. Patru zile de evenimente și patru zile de sărbătoare sportivă.

Ce visați voi să devină, în timp, acest Sports Festival?

Visăm ca Sports Festival să devină TIFF-ul sportului, locul unde se întâlnesc oamenii din industria sportivă care vor să facă treaba mai bine/ altfel. Visăm ca Sports Festival să devină scena de la “Românii au Talent în Sport”. Visăm ca Sports Festival să devină locul unde părinții vin cu piticii lor să descopere ce abilități sportive au copiii și la ce sport/ club sportiv pot să îi îndrume. Visăm ca Sports Festival să aducă cele mai mișto show-uri și meciuri demonstrative la Cluj.

Visăm ca Sports Festival să ajute la specializare, să aducă exemple incredibile și să facă mult bine în România. Cred că putem face îmbunătățiri mentale majore prin sport, cu exemple și know-how din România și de peste hotare. Cred că festivalul este deja internațional prin prisma faptului că invitații și sportivii prezenți sunt o mare parte din ei sportivi sau cluburi sportive din străinătate.

Comenteaza