INTERVIU: „Aş vrea să văd Universitatea campioană la primul an după promovare"

INTERVIU: „Aş vrea să văd Universitatea campioană la primul an după promovare
Încă nu e acţionar majoritar, iar „U" e în Liga a II-a, dar visează la titlul de campioană * Ce condiţie dură a impus familiei Walter * Planul A: Academie la „U", cu talente din Europa de Est * Transparenţă totală către suporteri.

Chiar şi retrogradată, Universitatea Cluj rămâne atractivă pentru investitori. O fi contribuit la acest lucru finala Cupei României şi, mai cu seamă, demonstraţia de ataşament a suporterilor de pe Naţional Arena. Un om de afaceri apărut de nicăieri, Mihai Giurgiu, a declarat în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ că a plătit deja o tranşă de bani pentru a deveni acţionar majoritar la club. De asemenea, a scos 300.000 de euro şi pentru o tranşă din datorii. Clujeanul a nimerit într-o licitaţie, pentru că şi Bogdan Nicolae Buzăianu, patronul Energy Holding, vrea să pună mâna pe club.

ZIUA de CLUJ vă propune un interviu cu omul care vrea să scoată numele Walter şi Buşcă de la Universitatea. Are 36 de ani şi pare pus pe fapte mari. Mihai Giurgiu este acționar la o firmă italienească în industria de construcții de autostrăzi care produce parapeți metalici, precum și la o firmă de IT. El este ginerele lui Mihai Georgescu, reputatul antrenor de juniori ce conduce în acest moment Școala de Fotbal „Viitorul Mihai Georgescu". Spune că nu a jucat fotbal la juniori, dar că a stat în galerie la meciurile „Şepcilor roşii". Iubeşte „U", îi admiră pe suporteri şi are vise trăsnite. Dacă numele lui Giurgiu se va lipi pe emblema Universităţii în viitor vom afla curând.


- Domnule Giurgiu, aţi devenit proprietarul Universităţii?

- Încă nu, aşteptăm săptămâna aceasta să vedem ce se întâmplă. Am făcut o ofertă familiei Walter, am depus banii într-un cont de stoc, am semnat actele din partea mea, trebuia să depună şi ei actele la tribunal să ceară schimbarea acţionarilor. Chiar în acest moment avocatul meu este la Bucureşti pentru a vedea un termen limită, pentru că s-a tot tergiversat. Am înţeles că a apărut şi un alt investitor.

- Cu Dvs. negocia Florian Walter înainte să fugă din ţară?

- Nu am negociat niciodată, nu îl cunosc personal pe domnul Walter, nu am avut niciodată contact cu el.

- Suma depusă în cont ce reprezintă?

- O tranşă din costul de cumpărare şi prima parte din achitarea datoriilor clubului.

- Undeva la 300.000 de euro, am înţeles...

- Aceasta e prima tranşă din datorii.

- Ne puteţi spune care este preţul stabilit pentru cumpărarea clubului?

- Suma nu este publică pentru că încă nu sunt acţionar în acte. Săptămâna trecută am ajuns la un punct comun cu familia Walter.

- Florian Walter ar urma să plece cu totul de la „U"?

- Da, asta a fost condiţia mea.

- Cine poate semna în numele lui Walter?

- Soţia lui, având în vedere că acestea sunt bunuri mobile şi pot fi tranzacţionate de care oricare dintre soţi.

- Cum vedeţi lucrurile decurgând mai departe, după momentul în care aţi reuşi să preluaţi clubul.

- Primul lucru va fi să numesc un preşedinte. Acesta îşi va alege staff-ul, va face o evaluare a ce există în acest moment în club. Investiţiile pe care le voi face la Universitatea, cea mai mare parte, să zicem 80%, vor fi pentru a achiziţiona jucători tineri din toate ţările pe care le avem în jurul nostru, cum ar fi Croaţia sau Serbia. Să facem un scounting bun şi să avem cel mai bun centru de copii şi juniori.

- Un fel de Şcoală Mihai Georgescu mai mare?

- Sunt acţionar acolo, dar nu vreau să se asocieze cele două branduri. Dacă cine va veni preşedinte va găsi jucători interesanţi la Şcoala Mihai Georgescu, foarte bine, vor fi transferaţi conform regulamentului.

- V-aţi propus să faceţi din „U" o afacere care să aducă profit?

- Dacă vom reuşi să scoatem jucători valoroşi, care apoi să se remarce în cupele europene, va fi şi profit. Ăsta e proiectul, Europa League, să dea Dumnezeu şi mai sus, Champions League, pentru că fanii lui „U" merită. De acolo încolo, bugetul se va construi pe transferuri, jucători crescuţi în academia proprie.

- Cupele europene sunt un vis îndepărtat. Sunteţi dispus să susţineţi Universitatea până atunci?

- Da, sunt dispus. Bugetul va fi pentru promovarea în Liga I, apoi buget pentru a rămâne în această ligă şi a urca în clasament cât mai sus. Nu va fi un buget nelimitat, desigur, că nu mi-a crescut petrolul în curte. Sperăm la ajutorul autorităţilor şi al oamenilor de afaceri din Cluj. Fotbalul românesc este un domeniu unde sunt oportunităţi de a face bani, dar lucrurile bune se fac de la zero. Trebuie reconstruit. Nu vedeţi că am ajuns să ne bucurăm că ne calificăm în grupele Champions League, că jucăm cu o echipă mai mare. Eu cred că trebuie să ne întoarcem la origini şi să facem lucrurile temeinic.

- Lumea nu vă cunoaşte? Aveţi atât de mulţi bani? Oamenii s-au săturat de ţepe.

- Vă dau un exemplu: pe acţionarii de la CSU Craiova îi cunoaştea cineva. Din informaţiile mele, au investit deja 10 milioane de euro. Au cumpărat toţi tinerii talentaţi din ţară. Şi CSU Craiova va creşte. Prima mea dorinţă este să văd stadionul plin. Va fi plin când echipa va avea rezultate, când vor vedea jucători crescuţi aici, care ştiu ce înseamnă „U".

- Unde vedeţi Universitatea, cu Mihai Giurgiu la conducere?

- Eu vă spun o speranţă: aş vrea să văd Universitatea campioană la primul an după promovare. Aţi văzut că şi ASA, cu un buget aproape ca o echipă care a terminat pe locul 8 sau 10, a fost cât pe ce să devină campioană. Orice e posibil în fotbalul românesc, dacă oamenii de fotbal sunt lăsaţi să îşi facă treaba. Dacă patronii fac transferuri şi dictează antrenorilor schimbările, nu se poate face perfomanţă. Vreau să fie şi o mare transparenţă a clubului către suporteri, care sunt extraordinari. Eu cred că ei au salvat clubul de fiecare dată când era la anaghie. Nu aş mai vrea să îi văd strângând câte 10 lei pentru jucători.

- Dvs. ce legături aveţi cu fotbalul? Aţi jucat la juniori?

- Nu, pur şi simplu am investit la Şcoala Mihai Georgescu. Mai joc fotbal cu prietenii.

- Aţi stat la galerie?

- Hehe... De câte ori!

Universitatea este în continuare în insolvenţă. Săptămâna trecută, după ce clubul câștigase în primă instanță procesul de la Tribunalul Botoșani împotriva instituțiilor financiare cu privire la reorganizarea judiciară, recursul Direcției de Impozite și Taxe Locale Cluj a fost respins de Curtea de Apel Suceava printr-o sentință irevocabilă.

Astfel, datoriile lui „U" s-au micșorat, însumând acum doar suma de 400 de mii de euro, la care se adaugă datoriile curente din ultimele luni - în total în jur de un milion de euro. Finanțele clujene au solicitat suma de aproximativ 2,5 milioane de euro, iar cazul în care acestea ar fi câștigat recursul ar fi dus cel mai probabil la falimentul clubului.

 

 

Comenteaza