EXCLUSIVITATE ziuadecj.ro: Jurnalistul care a scris în Die Welt că CFR corupe arbitri este născut în România

EXCLUSIVITATE ziuadecj.ro: Jurnalistul care a scris în Die Welt că CFR corupe arbitri este născut în România
Andreas Wagner, cel care a scris marţi un articol despre CFR în ziarul german Die Welt, este născut la Timişoara şi are rude la Cluj.
ziuadecj.ro l-a descoperit pe autorului articolului "Ferrari-ul românesc", din cotidianul Die Welt, în care se spune despre CFR că manipulează meciuri şi corupe arbitri.

Andreas Wagner are 30 de ani, este născut chiar în România, la Timişoara, şi are rude la Cluj. A ajuns în Germania la vârsta de 10 ani, alături de familie. A locuit la Karlsruhe, iar acum stă la Londra. Scrie despre fotbal pentru Die Welt din anul 2000, fiind corespondent pentru sud-vestul Germaniei. A urmărit campionatul de fotbal din România şi cât a locuit în Germania, şi acum, de la Londra. Andreas vorbeşte bine româneşte, limbă în care a şi acordat interviul pentru ziuadecj.ro.

- Andreas, cum ai ajuns să scrii acel articol pentru Die Welt?
- Eu de zece ani scriu articole pentru Die Welt. De obicei, scriam despre Hoffenheim, Karlsruhe şi Stuttgart, însă de fiecare dată când o echipă din România joacă cu una din Germania, mă roagă să scriu articole despre fotbalul românesc sau despre echipa respectiva. Mai scriu şi pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung şi alte publicaţii, dar Die Welt este ziarul principal al meu. Chiar dacă sunt blaturi şi trişori şi în Germania, nemţilor le place să creadă că aici totul este corect şi de aceea îi intereseaza să citească ce probleme sunt în alte ţări. Cred ca de aceea mă tot roagă ziarele să scriu despre fotbalul românesc. Eu scriu şi despre blaturi, dar mereu încerc să scriu şi lucruri pozitive despre România.

"Nişte prestaţii bune ale echipei CFR în <<dubla>>cu Bayern contează mult mai mult decât orice s-ar scrie în ziare"


- Un ziar britanic a folosit prima oară expresia "blatiştii", cu referire la CFR, dar în România nu se foloseşte o asemenea expresie în media, vizavi de clujeni.

- Este adevărat. O publicaţie din Anglia a folosit expresia asta. Apoi am găsit-o şi într-un forum în România. Am folosit acest cuvânt în articolul meu, dar am spus clar că sunt doar suporterii altor echipe din România care folsesc acest termen. Şi că patronul de la Steaua, Gigi Becali, spune că CFR-ul plăteşte arbitrii. Dar din experienţă pot să spun că nemţilor le place să citească astfel de zvonuri, însă asta nu înseamnă nicidecum că îşi pierd respectul faţă de o echipă. Nişte prestaţii bune ale echipei CFR în "dubla" cu Bayern contează mult mai mult decât orice s-ar scrie în ziare.

- Ce gândesc nemţii, per ansamblu, despre fotbalul românesc?
- În ultimii ani, nemţii au avut tot mai mult respect faţă de fotbalul românesc. Din 2005, când Steaua, Dinamo şi Rapid au bătut pe Hertha Berlin, Leverkusen şi Hamburg, nemţii ştiu că fotbalul românesc este în creştere. Chiar multe ziare şi reviste sportive au scris despre echipele româneşti, iar la televiziune se vorbea despre coeficientul UEFA şi că românii ar putea să-i întreacă pe nemţi. Totuşi, în ultimii doi ani, respectul a scăzut puţin după ce Steaua, Timişoara, Rapid şi Urziceni au pierdut clar cu Bayern Munchen, Stuttgart şi Wolfsburg.

"Pe nemţi îi interesează Arpad Paszkany. Clujul este cunoscut în Germania, de când Nokia a plecat de la Bochum la Jucu"

- Dar despre CFR, ce gândesc germanii?

- De CFR Cluj, până acum nu s-a prea ştiut, fiindcă echipa nu a jucat încă cu formaţii din Germania. Doar oraşul Cluj este foarte cunoscut de când s-a mutat Nokia din Bochum la Jucu. Dar chiar săptămâna asta au apărut articole şi în ziare locale din alte oraşe, de exemplu Koln, despre CFR. Asta m-a mirat şi pe mine. Pe nemţi îi interesează în primul rând Arpad Paszkany, fiindcă în presa germană, în general, nu se scrie mult despre tactică sau echipă, ci doar despre persoane interesante. Am observat că lumea aici are respect faţă de Cluj. Mulţi spun că o echipă care a câştigat de două ori eventul într-o ligă care în ultimii ani a provocat câteva surprize trebuie să fie foarte tare, chiar dacă s-a scris mult şi despre înfrângerea de la Vaslui.

ionellespuc@ziuadecj.ro


Comenteaza