Drapelul şi însemnele Clujului, pe Vârful Manaslu (8.156 m). Expediţia ia startul joi

Drapelul şi însemnele Clujului, pe Vârful Manaslu (8.156 m). Expediţia ia startul joi
Patru alpinişti, dintre care trei clujeni, pornesc în această săptămână într-o expediţie în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu, care are o înălţime de 8.156 de metri.

Delegaţia clujeană va duce pentru prima dată însemnele Clujului la peste 8.000 de metri, pe vârful Manaslu (8.156m). Ascensiunea se va face fără a folosi oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Expediţia are loc în perioada 29 august - 29 octombrie şi e finanţată de Consiliul Judeţean Sibiu, cu suma de 15.000 de lei, şi e susţinută şi de către Serviciul Public Salvamont Sibiu.

Echipa care va întreprinde această expediţie este formată din patru alpinişti, e vorba de Adrian Vălean (Sibiu) - lider expediţie, Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj) şi Mihnea Prundeanu (Cluj)".

"Promovarea sporturilor de munte şi a alpinismului la mare altitudine este unul din scopurile principale ale acestei expediţii. Deşi suntem o ţară cu tradiţie în alpinism, lista alpiniştilor care au reuşit să urce până în prezent un vârf de peste 8.000 de metri este restrânsă, mai puţin de 10 sportivi reuşind această performanţă în întreaga istorie alpină a României, iar lista celor care nu au utilizat oxigenul suplimentar este şi mai redusă", a precizat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, Munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei. Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care în limba română se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârf au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi şi nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. România a aşteptat până în anul 2006, aproape 50 de ani, ca timişoreanul Horea Colibăşanu să cucerească Vârful Manaslu într-o expediţie internaţională.

 

Comenteaza