Breaking news Foto DEZVĂLUIRI | Clanul Itu din Dej, la masă cu mafia pariurilor din fotbal

DEZVĂLUIRI | Clanul Itu din Dej, la masă cu mafia pariurilor din fotbal
Într-una dintre imaginile postate din România, italianul Felice Bellini apare alături de antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu.

Suspendat în Italia pentru trucare de meciuri, italianul Felice Bellini este de o lună finanțatorul neoficial al Unirii Dej, echipă de liga a treia finanțată de primărie și de fratele baronului local Cornel Itu, deputat PSD, scriu jurnaliştii de la GSP într-o anchetă publicată astăzi.

Pe 10 martie 2018, Felice Bellini apare într-o fotgrafie de pe Facebook pe gazonul Cluj Arena, împreună cu jucătorii și cu președintele clubului de liga a treia Unirea Dej. Italianul a început să posteze fotografii din România încă din noiembrie 2017, scrie GSP. A dat impresia că urmează să preia un club de fotbal din România. Întrebat explicit de prieteni dacă va deveni investitor, Bellini i-a anunțat: “Siamo operativi”. Adică, “suntem operaționali”.

Ce operează Felice Bellini, unul dintre zecile de oameni de fotbal din Italia arestați în 2015 în uriașul dosar Dirty Soccer, dosar care, potrivit rechizitoriului procurorilor din Catanzaro, leagă fotbalul de temuta mafie calabreză ‘Ndrangheta, se întreabă jurnaliştii GSP?

Tot ei răspund: Pe 14 decembrie 2017, publicația Dejeanul.ro anunța că Mircea Itu, președintele și finanțatorul Unirii Dej, a convins doi oameni de afaceri italieni să preia clubul de liga a treia. Informațiile veneau chiar de la conducerea clubului. Mircea Itu este fratele lui Cornel Itu, deputat PSD cu mandate neîntrerupte în ultimii 10 ani și unul dintre baronii locali PSD. Potrivit România Liberă, cei trei frați Itu - toți membri PSD, numiți de ziariști “clanul Itu” - controlează de peste 15 ani orașul Dej.

Felice Bellini și Mircea Itu, pe gazonul Cluj Arena. Sursă: Facebook

Din 2007, Mircea Itu finanțează și conduce Unirea Dej, un club aflat în relații excelente cu CFR Cluj. În această iarnă, clubul a ajuns într-o situație disperată. Aflată pe penultimul loc, cu 7 puncte din 14 etape, Unirea Dej este în pragul retrogradării din seria 5 a Ligii 3. În acest moment delicat, au apărut investitorii italieni. Este exact rețeta descoperită de Gazetă și la alte cluburi din România, vizate în ultimii ani de personaje suspendat, la fel ca Bellini, în dosarul Dirty Soccer.

Presa locală din Dej a scris că noii finanțatori străini îl vor aduce antrenor pe Tomasso Volpi, prezentat ca fost jucător la Sampdoria alături de Gianluca Vialli și Roberto Mancini. În realitate, Volpi este un antrenor anonim care are în CV câteva cluburi micuțe din Malta și Bulgaria. Prieten la cataramă cu Bellini, Volpi le-a spus jurnaliștilor Gazetei că, de fapt, este Sergio Volpi, fost jucător la Sampdoria în anii 90: “Sergio e al doilea nume al meu”. Amicul lui Bellini care se dă fost jucător de Serie A nu a mai ajuns la Dej. “A trebuit să mă operez la genunchi și nu am mai venit. Felice l-a adus pe Pino Murgia în locul meu, da. Dacă o să pot, o să vin și eu din vară”, a declarat Volpi pentru GSP. Și - mai spune Volpi - Bellini este noul investitor de la Unirea Dej.

Declarațiile sale contrazic total spusele lui Itu. Extrem de rezervat, președintele PSD-ist a negat implicarea financiară a lui Bellini și influența acestuia asupra mișcărilor de trupe din această iarnă. “Eu și Bellini ne-am cunoscut cu mult timp în urmă, acum vreo 10 ani. Ne-am cunoscut la un furnizor de echipament sportiv. Anul acesta, ne-am întâlnit la Cluj, a venit la meciul amical cu Universitatea Cluj din pregătiri, jucat în februarie. A făcut o poză cu Neluțu Sabău și cam atât. Am mâncat seara împreună și a plecat. Nu are niciun angajament, nicio legătură contractuală. Nu am discutat de o investiție în fotbal”.

Contactat de GSP, Bellini a negat și el finanțarea: “Nu am investit la Dej. Aș vrea să investesc la Cluj, să deschid o companie, pentru că în Italia taxele sunt mari”. Italianul a refuzat apoi să răspundă la orice altă întrebare.

Spusele lui Itu și Bellini sunt contrazise nu doar de declarațiile lui Volpi, ci și de pozele lui Bellini de pe contul de Facebook. În afara amicalului cu U Cluj din februarie, pierdut cu 3-0, italianul a postat frecvent imagini de la antrenamentele echipei și de la meciul oficial cu U Cluj, pierdut cu 2-0 în prima etapă a returului.

Gazeta a obținut fotografii cu Felice Bellini și Mircea Itu, stând unul lângă altul la loja stadionului Cluj Arena. Lângă ei se mai află un cetățean italian neidentificat, Adrian - fratele mai mare al lui Mircea Itu - și fiul cel mare al lui Itu.

Poza e făcută pe 10 martie, deși Itu susține că Bellini a părăsit România după amicalul și cina de la începutul lunii februarie.

GSP a discutat cu trei persoane din club: un om din staff și doi jucători. Sub protecția anonimatului, toți susțin că în club se știe că Bellini este noul investitor. “El și Itu împart cheltuielile juma-juma. Bellini a adus și plătește antrenorul și jucătorii străinii, Itu plătește românii”.

Practica este folosită frecvent de aranjorii italieni de meciuri la cluburile aflate în dificultate și a fost identificată de autoritățile din mai multe țări europene confruntate în ultimii ani cu corupția în fotbal.

Mircea Itu a negat orice înțelegere financiară de genul celei de la Brăila. “Nu cred că se pune problema de așa ceva, să plătească cineva străinii. Noi nu facem așa ceva. Suntem un club sărac, nu ne putem permite să facem greșeli”, declară președintele. Deși Itu spune că are pe mână un club sărac, după apariția lui Felice Bellini la Dej au început să vină și străinii. Italianul chiar a postat pe 9 februarie pe Facebook că “Mister Murgia e în așteptarea transferurilor”. Pe lângă antrenorul anonim Pino Murgia, Unirea Dej și-a permis să aducă doi portari (un francez și un italian), un fundaș din Sierra Leone și un mijlocaș ivorian.

Piesele par puse pe tablă pentru planul aranjorului de meciuri Bellini. La una dintre pozele postate de la Cluj Arena, un prieten de pe Facebook îi spune în clar italianului că așteaptă ponturile lui. “Am o casă de pariuri în caz că ai ceva”.

Primarul din Dej, Costan Morar, nu e de acord, însă, cu jucătorii străini de la Unirea. Edilul are un cuvânt de spus în condițiile în care clubul e finanțat din bugetul local cu 200.000 de lei anual. Morar susține că nu știa nimic despre investiția lui Bellini: “Nu ne-a anunțat domnul Itu nimic în privința discuțiilor cu investitorii italieni. Cred că a fost ceva care nu s-a mai concretizat. Dacă era ceva, cred că veneau și la primărie. Mi se părea evident să discute și cu noi”. Informat despre suspendarea lui Bellini pentru trucarea de meciuri, Morar a oftat prelung: “Mă ajută informațiile acestea, noi nu avem de unde să știm. În cazul acesta, vom lua măsuri de precauție astfel încât să nu finanțez clubul dacă merge în direcția asta. Asta e poziția mea. Nu vreau să vină investitori cu așa trecut la noi în oraș, iar noi să-i susținem echipa”.

Mircea Itu spune că știa despre suspendarea lui Bellini pentru trucare de meciuri. “Am văzut că a avut ceva probleme. Eu nu am nicio treabă cu pariurile, nu am jucat niciodată. Părerea mea că trebuie să scoateți în evidență că suntem un club care se bate la retrogradare și, în plus, noi nu suntem cotați la pariuri”.

Înființat în 1921, clubul Unirea Dej nu a jucat niciodată în Liga 1. Cele mai bune performanțe au fost obținut în fosta Divizie B, la jumătatea anilor ’90, cu Nicolae Manea antrenor. După 2000, Unirea a devenit satelitul oficial al lui CFR Cluj, club care a folosit și terenul din Dej în timp ce propriul stadion era reconstruit. Relațiile dintre cele două cluburi sunt excelente, lucru recunoscut și președintele Mircea Itu: “În ultimii 3 ani, am dat 12 jucători la CFR Cluj”. Coincidență sau nu, în 2013, CFR Cluj a intrat într-un parteneriat îndoielnic pentru o academie internațională cu un alt italian implicat în dosarul de trucare de meciuri Dirty Soccer, Maurizio “Morris” Pagniello. Suspendați amândoi în acest caz, Pagniello și Bellini sunt prieteni pe Facebook.

CITIŢI AICI ANCHETA REALIZATĂ DE JURNALIŞTII DE LA GSP

Comenteaza