Cum arată bugetul Universității Cluj, în comparație cu alte formații din Superligă: "Se situează între locurile 11-13"

Cum arată bugetul Universității Cluj, în comparație cu alte formații din Superligă: "Se situează între locurile 11-13"
| Foto: FC Universitatea Cluj

Președintele clubului clujean, Radu Constantea, a analizat situația financiară a echipei, care încearcă să se mențină în elita fotbalului românesc, la primul sezon de la revenire.

Ajunși din nou în Liga 1, "studenții" nu au un buget cu care să se poată lăuda, însă au un buget care ar trebui să le asigure menținerea între cele mai bune 16 echipe din România. Radu Constantea a dezvăluit că obiectivul rămâne același, locurile 8-12 și a analizat finanțele pe care le are la dispoziție Universitatea Cluj.

Obiectivul pe care îl aveam stabilit la începutul sezonului și care rămâne în continuare este acela de a ocupa unul din locurile 8-12. Încercăm să evităm barajul și retrogradarea directă. Acest obiectiv este și în strânsă legătură cu bugetul pe care îl avem la dispoziție. În România, pentru a ținti play-off-ul trebuie să ai un buget de minimum 6 milioane de euro.

Nu avem date clare despre restul echipelor, dar din ce știm, bugetul Universității Cluj se situează între locurile 11-13. Din perspectiva nivelului de salarizare, cred că suntem în acea zonă. Suntem o echipă nou-promovată, e o diferență și în ceea ce privește banii din drepturile TV.

Noi și celelalte nou-promovate avem cea mai mică sumă. Noi încercăm să compensăm prin veniturile pe care le realizăm din sponsorizări și ticketing, principalele noastre surse de venit. Foarte importantă e și co-finanțarea de la Consilul Local.

Încă de când am început proiectul știam că nu avem un finanțator în spate, așa că modelul au fost echipele din Germania, care își constituie bugetul din trei zone: drepturi TV, venituri din ticketing și venituri din sponsorizări. La noi, ponderea cea mai mare din buget este de sponsorizări și contracte de publicitate. Media europeană este de 28%, iar noi ne aflăm la 40%. Sponsorii ne aduc undeva la 1,7 milioane de euro.

Universitatea Cluj are argumente solide din perspectiva feed-back-ului pe care îl are din partea comunității. Cred că acest club merită mult mai mult din perspectiva rezultatelor sportive și pentru a reuși acest lucru e nevoie de mai mulți oameni care să vină alături de club și să oferim ceea ce merită suporterii, sentimente de bucurie când pleacă de la meci și să încercăm să ne propunem obiective mult mai importante", a declarat președintele clubului la ZIUA Live.

"U" Cluj, luptă inegală cu cluburile finanțate din bani publici sau aflate în insolvență

Radu Constantea a discutat și despre două probleme cu care se confruntă fotbalul românesc, finanțarea echipelor din bani publici și cluburile aflate în insolvență. Deși Universitatea Cluj primește sume de la Consiliul Local, președintele formației vine cu o propunere de schimbare a regulamentului în acest sens.

"În Liga a 2-a, banii din drepturile TV sunt foarte puțini. Acum, ca nou-promovată primim aproximativ un milion de euro, iar la Liga a 2-a echipele primesc aproximativ 25.000 de euro. Pentru orice echipă care promovează apare această sursă de venit foarte importantă.

În acest sezon, ponderea banilor publici în bugetul nostru este undeva la 20%-21%. La Liga a 2-a era puțin mai mare, 37%-38%. Alte echipe cu care concuram aveau ponderea 70%-80% din bani publici.

Propunerea noastră pentru primele două ligi este ca banii publici să nu mai fie utilizați pentru prima echipă, ci pentru investiții în infrastructură sportivă și pentru copii și juniori. Pe termen mediu și lung, comunitățile locale ar avea mult mai mult de câștigat. Ulterior, ar fi o competiție din perspectiva managementului, o competiție între branduri care reușesc să atragă finanțări private și spectatori la stadion", a spus Radu Constantea.

Oficialul Universității Cluj s-a arătat deranjat de echipele aflate în insolvență care concurează fără probleme în România și a oferit exemplul celor de la Hermannstadt.

"În perioada următoare vom face o propunere către Federație. Vrem ca această problemă legată de echiple intrate în insolvență să fie mult mai clară. Dacă ne uităm la campionatele puternice, există și acolo posibilitatea de a intra în insolvență, dar există o penalitate sportivă. Până la urmă, trebuie să fie o competiție corectă.

În Liga1 avem un exemplu foarte clar, cu care noi am fost în competiție și anul trecut, cei de la Hermannstadt. Ei au votat în martie un plan de reorganizare, altfel nu aveau drept de promovare. Au reușit să promoveze, dar acum au votat o modificare de plan, din ce am văzut. Ei au știut foarte clar că planul nu e sustenabil.

O echipă aflată în insolvență și-a permis să plătească niște salarii mult peste ceea ce ne-am permis noi la Liga a 2-a. Foarte multe echipe riscă în acest fel, dar mizează că odată cu rezultatele bune vor reuși să atragă fonduri", a declarat președintele clubului clujean.

Comenteaza