Clujeanul Sebastian Gioarsă ia startul Campionatului Naţional de Raliuri al României 2012 FOTO/VIDEO

Clujeanul Sebastian Gioarsă ia startul Campionatului Naţional de Raliuri al României 2012 FOTO/VIDEO
Sebastian Gioarsă este managerul unei agenţii de tursim din Cluj. Biroul său, situat într-o clădire pe strada Horea, chiar lângă Someş, este ticsit cu machete de aeronave, calendare sau afişe de vacanţă. În birou, lumina soarelui păşeşte timid şi poposeşte pe singurul lucru care, la o primă vedere, nu are nimic de-aface cu decorul şi povestea de până acum.

Este vorba despre macheta unui automobil Logan, de culoare albastră, învelit în stickere promoţionale ca cele pe care le vedem la cursele de maşini, de la televizor.

De doi ani încoace, două luni pe an, Seba, aşa cum scrie şi pe maşină, lasă laptopul, telefonul şi costumul de birou pentru volan, adrenalină şi macadam. Colegii de muncă sunt nimeni alţii decât renumiţii piloţi clujeni, Danny Ungur şi Vlad Cosma. Concurenţa în lumea raliurilor de maşini se anunţă la fel de acerbă ca cea din lumea ofertelor de vacanţă şi a curselor aeriene.

"Am fost mereu fan al curselor de maşini, spectator ori de câte ori puteam împreună cu Dan, actualul meu copilot. Tatăl meu a participat pe vremuri la astfel de competiţii, iar eu, de tânăr, am avut maşină, motociclete, ATV. E o pasiune pentru mine. Din păcate, am început-o cam târziu. Acum trei ani, eram la etapa Campionatului Naţional de Raliuri de la Sibiu, ca spectator şi i-am zis lui Dan: la anu' ne luăm maşină şi mergem la raliu!", îşi aminteşte zâmbind Sebastian Gioarsă.

O pasiune între satisfacţie şi sacrificiu

Zis şi făcut! Campionatul Naţional de Raliuri al României 2011 (CNR) a însemnat pentru Seba şi Dan locul III la debutanţi şi locul V în clasamentul general la Cupa Logan.

La un astfel de hobby, victoria e dulce, dar presupune şi sacrificii. E un sport costisitor atât financiar, cât şi ca timp. În al doilea rând, întotdeauna există posibilitatea unei defecţiuni tehnice ori a unui accident ce anulează tot efortul şi pregătirea pentru cursă.

"Am ales să concurez cu un Logan fiindcă e avantajos financiar şi foarte practic, uşor de controlat pentru debutanţi. Evident, în funcţie de dotările pe care vrei să le aibă maşina, cât de avariată este în urma unei curse...costă. Mentenanţa pentru un sezon, dacă e maşina proprie costă în jur de 20.000 euro, dacă e închiriată ajunge la peste 30.000 euro", explică pilotul.

Nu viteza este cheia succesului

Un alt dezavantaj pentru iubitorii acestui sport este lipsa spaţiilor de antrenament. Pentru a imita probele pe astfalt e nevoie de autorizaţia autorităţilor locale de a închide o porţiune de drum public. La Cluj, două dintre locaţiile preferate de piloţi pentru antrenament sunt Cartodromul din Gheorghenu şi Nodul Autostrada Transilvania.

"Pentru mine nu viteza este importantă. E o senzaţie deosebită să mergi pe macadam, printre obstacole, capcane, să faci echipă bună cu copilotul. Să mergi după hartă, să respecţi timpul dat. Am avut parte şi de evenimente mai puţin plăcute. La Sibiu, am abandonat deoarece am rămas fără o roată pe macadam, iar la Bacău, traseu nou pentru toţii piloţii, m-am dat peste cap de două ori, în probe diferite. Din fericire, am aterizat pe roţi şi am putut termina cursa deşi maşina era praf", mărturiseşte Seba.

Planuri de viitor

Sebastian Gioarsă este un pilot fericit. Se bucură de sprijinul soţiei, al familiei, dar şi al colegilor de la servici. Pe viitor şi-ar dori să treacă pe altă maşină şi să participe la raliuri de talie europeană. Seba nu exclude, ca în viitor, să-şi realizeze visul chiar prin băieţelul său.

Campionatul Naţional de Raliuri al României (CNR) 2012

Etapele din acest an sunt programate astfel: 30- 31 martie 2012 Raliul Braşovului asfalt,27- 28 aprilie 2012 Raliul Timişoarei asfalt, 25- 26 mai 2012 Raliul Bacăului macadam, 20- 23 aprilie 2012 Raliul Clujului asfalt, 20- 21 iunie 2012 Raliul Sibiului macadam, 17- 18 august 2012 Raliul Aradului macadam, 7- 8 septembrie 2012 Raliul Tara Bâesei macadam, 5- 6 octiombrie 2012 Raliul Iaşului macadam. O noutate pentru ediţia din acest an a campionatului este traditionala Etapa de la Sibiu, care va face parte din IRC (Intercontinental Rally Challenge).

Campionatul Naţional de Raliuri al Romaniei este organizat sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv(FRAS). Fondată în 2005. aceasta are la ora actuală 20 de Cluburi Sportive afiliate însumând peste 100 de sportivi legitimaţi. Cele mai puternice campionate în desfăşurare sub egida FRAS sunt Campionatul de Raliuri al României şi Campionatul de Viteză in Coastă al României.

Comenteaza