Cine e AZ Alkmaar, cea mai puternică adversară a CFR-ului în Conference League

Cine e AZ Alkmaar, cea mai puternică adversară a CFR-ului în Conference League
| Foto: facebook.com/AZAlkmaar

Formația care a încheiat sezonul trecut pe podiumul din Eredivisie sosește în Gruia din postura de lider al Grupei D.

Ajunși în cea de-a treia competiție continentală, după ce au fost eliminați din Europa League de Celtic (0-2, 2-1), olandezii conduc grupa din care face parte și CFR Cluj, cu patru puncte, în urma unei remize cu Randers și a unui succes cu Jablonec.

Cea de-a treia etapă a grupelor Conference League îi pune “feroviari” față în față cu AZ Alkmaar, un adversar care poate nu are un nume european important, însă a pornit din postura de favorită Grupa D, la tragerea la sorți.

Echipa din nordul Țărilor de Jos a încheiat pe podium ediția precedentă de campionat, însă startul noului sezon îi găsește abia la jumătatea ierarhiei din Eredivisie. Cu toate acestea, un succes cu 5-1 în fața lui Utrecht în cel mai recent joc de campionat ar putea da semalul revenirii pentru formația pregătită de Pascal Jansen.

Evoluțiile oscilante din startul noi stagiuni s-ar putea datora și plecărilor unor fotbaliști importanți în pauza de vară. Experimentatul portar Marco Bizot a ajuns la Stade Brestois în Ligue 1, iar alături de el în prima divizie franceză s-au transferat și Calvin Stengs (OGC Nice – 15 milioane euro) și Myron Boadu (AS Monaco – 17 milioane euro). Mai mult, poate cel mai important mijlocaș al echipei, Teun Koopmeiners a ajuns la Atalanta în schimbul a 12 milioane de euro.

Totuși, din lotul lui AZ Alkmaar fac parte fotbaliști cu un nume important la nivel continental, precum Bruno Martins Indi sau Jordie Clasie. Primul este un stopper cu prezențe la Cupa Mondială pentru naționala Țărilor de Jos și a evoluat pentru FC Porto, dar și pentru Stoke City în Premier League.

De cealaltă parte, Jordi Clasie a evoluat și el în prima ligă engleză, însă pentru Southampton și a strâns și 17 partide în selecționata “Portocalei mecanice”. Din lotul lui AZ Alkmaar face parte și Albert Gudmundsson, cel care a evoluat 79 de minute în înfrângerea Islandei în fața României și are șanse mari să îi întâlnească din nou pe “tricolori” luna viitoare.

Performerii sezonului actual pentru AZ Alkmaar sunt “decarul” Dani de Wit și “aripa” Jesper Karlsson, cu cinci, respectiv patru goluri, în timp ce atacantul Vangelis Pavlidis este cel mai bun pasator al echipei, cu patru assisturi.

Clubul olandez are o istorie oarecum recentă fiind înființat în urma cu 54 de ani, în mai 1967. Chiar dacă nu se poate compara cu Ajax sau PSV, AZ Alkmaar are în palmares șapte trofee interne, două titluri, patru Cupe și o Supercupă.

Cel mai recent titlu de campioană a venit în sezonul 2008-2009, când echipa era condusă de pe bancă de legendarul Louis Van Gaal și avea în componență fotbaliști importanți precum argentinianul Sergio Romero, belgianul Moussa Dembele sau olandezul Demy de Zeeuw.

În ceea ce privește banca tehnică, AZ Alkmaar este pregătită de Pascal Jansen, un olandez născut la Londra, care a preluat echipa în urmă cu aproape un an, după ce în prealabil a fost antrenor secund. Tehnicianul în vârstă de 48 de ani și-a început cariera în 1993 și a pregătit mai mult echipe de tineret până să antreneze la seniori PSV și AZ Alkmaar.

Partida dintre CFR Cluj și AZ Alkmaar, din Grupa D a Conference League se va disputa joi, de la 22:00, pe Stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”.  

Comenteaza