CFR - GALATASARAY Cu dragoste, din Turcia. Şeful Galatei vorbeşte la superlativ despre români

CFR - GALATASARAY Cu dragoste, din Turcia. Şeful Galatei vorbeşte la superlativ despre români
Preşedintele Consiliului de Administraţie şi CEO al turcilor, Lutfi Aribogan, a acceptat un scurt dialog despre simbolul Galatasaray, cum se pregăteşte un derby cu Fener sau Beşiktaş, dar şi despre moştenirea lasată de Hagi şi Popescu.

ZIUA de CLUJ a realizat un interviu cu CEO-ul Galatasaray Istanbul, Lutfi Aribogan, cu câteva ore înaintea duelului de aseară, din Gruia, cu CFR Cluj. Oficialul Galatei şi-a adus aminte că prima sa vizită în Cluj s-a petrecut în urmă cu 32 de ani, pe vremea când era component al echipei naţionale de baschet a Turciei, şi a explicat ce înseamnă să conduci un club de talia „galben-roşiilor". Aribogan a povestit de ce un derby incendiar cu Fenerbahce sau Beşiktaş capătă acest statut doar în tribune şi a vorbit la superlativ despre Gheorghe Hagi şi Gică Popescu.

O vizită a Galatei în Europa nu se rezumă niciodată la un simplul meci de fotbal sau la tradiţionalul dineu oficial dinaintea partidei. Ieri, la Cluj, oficialii clubului, în frunte cu CEO-ul Lutfi Aribogan, au avut o serie de întâlniri la sediul grupulului de firme Kiat cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Turce, la care au participat membri ai comunităţii de afaceri turceşti. Lutfi Aribogan, omul care se află la cârma Consiliului de Administraţie al Galatei, şi-a făcut timp şi pentru o discuţie cu reporterii ZIUA de CLUJ.

Ce înseamnă să conduci destinele unui club ca şi Galatasaray, cu zeci de milioane de fani în toată Europa?

Lutfi Aribogan: Galatasaray nu e doar un club de fotbal, înseamnă foarte mult pentru noi şi pentru fanii noştri. Galatasaray înseamnă educaţie, e un simbol puternic, are foarte multe ramuri. Într-un cuvânt, Galatasaray înseamnă totul.

Echipa este susţinută peste tot de sute sau mii de fani. Cum aţi caracteriza relaţia clubului cu suporterii?

Noi întodeauna aşteptăm suporteri de peste tot la meciurile noastre, ei sunt o parte integrată a acestui club. Avem fani în toată lumea, iar meciul acesta de la Cluj nu face excepţie.

Sunteţi de puţin timp în Cluj, dar aţi avut deja foarte multe întâlniri. Ce impresie v-a lăsat oraşul, până acum?

Suntem fericiţi să fim aici, România şi Turcia sunt două ţări prietene, la fel şi cluburile Galatasaray şi CFR. Pentru mine, oraşul e cu atât mai special, cu cât în anul 1980 aici am debutat la echipa naţională a Turciei, deci e pentru a doua oară când mă aflu în oraşul vostru. În tinereţe jucam baschet la Galatasaray şi în echipa naţională a Turciei, iar în 1980 am jucat primul meci pentru echipa naţională A, chiar aici, la Cluj. Era Balcaniada, o competiţie a acelor vremuri, şi chiar am stat atunci în Cluj. Iată că după 32 am revenit şi mă simt extraordinar. Am fost primiţi foarte bine şi de cei de la CFR, am luat masa cu ei, cu toţi conducătorii şi vreau să le mulţumim pentru ospitalitate. Bine, oraşul s-a schimbat complet de atunci, e foarte frumos.

Românii au jucat în ultimii 10-15 ani un rol foarte important în viaţa Galatei. Când vom vedea încă un român la echipa lui Fatih Terim?

E o întrebare tehnică şi nu pot răspunde (râde). Cele mai mari rezultate din istorie le-am avut cu fotbalişti români , dintre care îi menţionez pe Hagi şi Popescu, două simboluri adevărate. Ei sunt speciali, au fost speciali şi vor rămâne mereu în inimile noastre. Ei sunt dintr-o altă categorie, jos pălăria în faţa lor şi tot respectul şi dragostea noastră.

De ce credeţi că Bogdan Stancu, ultimul fotbalist român pe care l-aţi transferat, nu a reuşit să se impună la Galata, dar acum marchează aproape meci de meci la Orduspor?

E o altă întrebare tehnică, n-aş vrea să intru în detalii. Eu nu eram CEO la Galatasaray când a venit Stancu, dar, dacă vreţi o opinie personală, pot spune că nu a reuşit să se adapteze la tot ce înseamnă Galata. Asta nu înseamnă că nu e un fotbalist valoros.

Toată lumea ştie că derby-urile dintre Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş sunt incendiare, uneori în sensul propriu al cuvântului. Rivalităţile dintre suporteri sunt enorme, întrebarea noastră e cum sunt relaţiile dintre conducătorii celor trei mari forţe?

Aici vorbim de profesionalism 100%. Rivalitatea dintre noi, Fenerbahce şi Beşiktaş e cunoscută în toată lumea, dar ea există mai mult la nivelul suporterilor. Între noi, la nivel de conducere, între preşedinţi, între manageri şi antrenori există o relaţie foarte bună, de prietenie, de respect reciproc. Cele trei mai cluburi sunt apropiate la nivelul conducerii.

Fatih Terim e un idol printre fani. Cum e să lucraţi cu un astfel de antrenor?

E cel mai mare antrenor, e un adevărat lider, e "Împăratul"! E un om extraordinar perfect şi îl iubim toţi. E cel mai bun din lume.

"Meritam mai mult la Manchester"

Lutfi Aribogan, CEO-ul Galatasaray Istanbul, crede că echipa merita mai mult din meciurile jucate în acest sezon al Champions League. Turcii au pierdut la Manchester, 0-1 cu United, după un meci în care au ratat ocazii uriaşe, iar apoi au capotat, surprinzător, pe teren propriu, cu Braga. Unicul punct obţinut până la meciul de aseară, cu CFR Cluj, a venit tocmai în partida tur, contra clujenilor. „Realitatea este că nu suntem deloc mulţumiţi cu zestrea pe care o avem, cu acel punct şi cred că am fi meritat mult mai mult în urma jocului prestat la Istanbul, cu CFR. Am evoluat bine în toate partidele, inclusiv la Manchester şi trebuia să fim mult mai sus în grupă. Mai sunt trei meciuri şi vom juca în fiecare la victorie pentru că asta este mentalitatea noastră", a spus conducătorul "colosului" din Istanbul.

Interviu realizat de Alin Şutea şi Cătălin Suciu.

Comenteaza