CFR Cluj, poziție oficială în legătură cu problemele financiare: “Clubul își va apara drepturile pe toate căile legale”

CFR Cluj, poziție oficială în legătură cu problemele financiare: “Clubul își va apara drepturile pe toate căile legale”
| Foto: facebook.com/cfr1907

Formația din Gruia a transmis un comunicat prin care încearcă să explice poziția clubului în litigiile despre care s-a vorbit în ultimele zile în spațiul public.

“Ca urmare a ultimelor informații apărute în presă cu privire la litigiul pe care CFR 1907 Cluj îl are cu jucătorul Giedrius Arlauskis, dar și despre toate informațiile de ordin financiar vehiculate în mass-media în ultimele zile, clubul nostru dorește să facă următoarele precizări:

Prin declarațiile pe care le-a făcut în mass-media, jucătorul a încălcat clauza de confidențialitate semnată și asumată prin acordul de reziliere cu clubul nostru. Chiar dacă noi nu ne dorim să procedăm în același mod, credem că fanii noștri au dreptul să primească câteva clarificări:

Referitor la “datoria” jucătorului către ANAF, aceasta provine din sume încasate de jucător de la club cu titlu de TVA și nevirate mai departe către bugetul de stat. Conform declarațiilor personale ale jucătorului este vorba de o sumă de peste 800.000 RON, ceea ce înseamnă ca Arlauskis a încasat sume de aproximativ 4-5 ori mai mari, fără să rețină TVA încasat și să-l vireze statului.

Acest debit restant reprezintă datoria personală a jucătorului și ea nu putea fi preluată de către club. În realitate, clubul a fost obligat să achite, din sumele datorate jucătorului ca remunerație, suma datorată de jucător către ANAF, ca urmare a popririi instituite, așadar ca obligație legală nu ca urmare a vreunei înțelegeri speciale.

Din perspectiva relației contractuale dintre club și Arlauskis, acea suma reprezintă remunerație încasată de Arlauskis, pentru care clubul a achitat în plus impozitul pe venit (+10%). Așadar, îl rugăm pe Arlauskis să facă din nou calculele și să informeze corect opinia publică în privința cuantumului remunerației sale.

De asemenea, e important să menționăm faptul că clubul nostru a primit două popriri din partea ANAF: una privind datoriile jucătorului către bugetul României, iar a doua privind datoriile jucătorului către bugetul unei alte țări europene.

La nivelul Uniunii Europene, există un regulament de cooperare între autoritățile fiscale care are drept scop recuperarea sumelor datorate de acele persoane care încearcă să se sustragă de la plata acestor datorii prin mutări repetate de domicilii sau care, prin natura activității, activează în mai multe state. Indiferent de natura datoriei bugetare, odată cu instituirea unei popriri, toate sumele la care ar fi îndreptățit jucătorul sunt indisponibilizate, iar clubul este obligat să le achite direct în contul ANAF.

În altă ordine de idei, decizia FIFA va fi apelată de către club, întrucât este rezultatul unei erori de judecată cel puțin din următoarele considerente:

Clubul a achitat toate datoriile scadente până la data de 31.03.2022, inclusiv dobânda contractuală al cărei cuantum este mai mic decât cel declarat de Arlauskis. (Dovezile de plată au fost ignorate, chiar dacă inclusiv Arlauskis le recunoaște în declarații. Poate ar trebui sa își anunțe și avocatul că a încasat acele sume);

Nu există nicio clauză în contract care sa atragă scadența anticipată a tranșelor convenite;

Este ignorat principiul indisponibilizării sumelor ce fac obiectul unei popriri;

De asemenea, dorim să mai clarificăm un aspect important cu referire la contractele de activitate sportivă ale jucătorului ce au fost reziliate anul trecut. Datorită relației extrem de apropiate față de fosta conducere, Arlauskis avea prevăzute în contractul pentru perioada următoare, remunerații lunare, prime de instalare și bonusuri cu mult peste ceea ce aveau colegii săi.

Motivul pentru care Arlauskis a fost scos de pe lista A de Liga 1 este unul extrem de simplu. Jucătorul nu s-a mai prezentat la antrenamentele echipei, așa cum chiar el recunoaște, sub pretinsa solidaritate față de fosta conducere.

Faptul că i-am respectat decizia și am reziliat un contract când de fapt trebuia să sancționăm neprezentarea jucătorului la programul echipei a fost o hotărâre internă, luată în favoarea jucătorului tocmai din respect pentru activitatea prestată în trecut, activitate pentru care încă o dată, dacă mai era nevoie, îi mulțumim.

Cu tot respectul pentru jucătorul Giedrius Arlauskis, decizia sa de a comenta activitatea antrenorului cu care el a avut cele mai notabile rezultate este una regretabilă. Din păcate, la fel ca mulți alții, Arlauskis a uitat că a fost plătit extrem de bine pentru prestațiile lui (nu a petrecut niciun minut la CFR fără să fie plătit), iar acum, așa cum spune un vechi proverb românesc mușcă mâna celui care l-a hrănit.

De asemenea, ca urmare a articolelor apărute în mass-media referitoare la cererea de insolvență introdusă de Antonis Antoniou, dorim să asigurăm toți fanii și toți colaboratorii noștri de faptul că societatea noastră nu este în stare de insolvență, această cerere fiind formulată cu vădită rea-credință, în baza unei hotărâri nedefinitive și fără a aștepta să treacă cel puțin termenul de grație acordat de instanță.

În realitate, este vorba de un “ajutor” acordat clubului în principal în scopul achitării unor facturi emise chiar de către firma lui Antoniou. Acest împrumut a fost însă rambursat la scurt timp, printr-o compensare.

Odată cu întreruperea relațiilor de colaborare, la scurt timp după schimbarea conducerii clubului nostru, Antoniou, a uitat toate înțelegerile avute și, fără vreo jenă, solicită a doua oară aceeași sumă de bani. Aceste aspecte fac obiectul mai multor dosare de natură civilă și nu numai, cu privire la care nu putem da mai multe informații la acest moment.

Nu vom nega faptul ca este o perioadă dificilă financiar, dar este bine de știut faptul că s-au găsit soluții în relațiile cu toți colaboratorii noștri care au venit către noi în mod amiabil. A cere insolvența clubului este o cale de șantaj și presiune. Clubul nostru a fost și este întotdeauna deschis soluționării amiabile, dar în egală măsură își va apara drepturile pe toate căile legale.

Iar dacă suntem la capitolul clarificări financiare, vrem să vă asigurăm că clubul nostru va achita sumele convenite clubului UTA Arad pentru transferul lui Roger Junio Rodrigues de îndată ce comisiile sportive vor clarifica definitiv problematica TVA și a compensației de solidaritate, aspecte asupra cărora părțile au interpretări diferite”, a transmis clubul din Gruia.

Comenteaza