Ce urmează pentru Universitatea? Matematica din spatele finalului de sezon

Ce urmează pentru Universitatea? Matematica din spatele finalului de sezon
Pe scurt: o decizie importantă de la TAS, două meciuri cu echipe deja retrogradate și o finală de Cupa României. Apoi, nu se știe.

„U” Cluj nu a reușit decât un rezultat alb acasă cu Astra Giurgiu, scor care limitează în mare măsură scenariile posibile în acest final de sezon. Așadar, ce urmează pentru alb-negrii până la sfârșitul lunii?

Primul dintre scenarii este și cel mai simplu. În cazul în care CFR nu primește punctele lipsă înapoi de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Universitatea are nevoie să acumuleze cu 4 puncte mai mult decât Gaz Metan în ultimele două etape, în același timp fiind nevoie ca Rapid să acumuleze mai puține puncte ca și „U". Cel mai probabil, vineri vom afla importanta decizie a Tribunalului.

Dacă CFR Cluj își primește punctele înapoi, „U” se poate salva doar într-un singur scenariu. Diferența de șase puncte ce o separă de Concordia Chiajna poate fi refăcută doar dacă Gaz Metan Mediaș câștigă meciul direct al celor două, caz în care (dacă niciuna nu mai câștigă punct în al doilea meci rămas, clujenii câștigă ambele lor partide și Rapid nu face mai mult de 4 puncte) „U”, Concordia și Gaz Metan ar încheia la egalitate de puncte, doar una dintre ele rămânând în Liga I. În acest caz, „U” ar fi acea echipă, prin prisma punctelor obținute în meciurile directe dintre cele trei.

Rezultatul meciului cu Astra a stârnit reacții conform cărora retrogradarea este iminentă, dar iată, infime șanse există. Întrebat despre aceste șanse, antrenorul Universității Adrian Falub a spus: „Era greu și înainte de meciul ăsta, oricum șansele nu erau foarte mari. Depindem de multe, de rezultatul care vine de la TAS... Matematic, dacă vreți, mai sunt șanse, dar eu cred că noi trebuie să câștigăm cele două meciuri care ne-au rămas și indiferent ce se întâmplă să ieșim cu fruntea sus. Îmi doresc foarte mult să câștigăm ultimele două meciuri, pentru că suntem „U” Cluj și dacă va fi să mergem în Liga a II-a trebuie să mergem cu capul sus și cu demnitate.”

La finalul partidei cu Astra, sentimentul general nu era unul grozav. Jucătorii s-au prăbușit la pământ la sosirea fluierului final și au existat apoi tensiuni între suporteri și oficiali sau jucători. În vestiar, lucrurile erau clare. „Erau jucători foarte mulți care plângeau, și-au dorit foarte mult să câștige meciul ăsta,” a spus Falub. „Practic era un meci care ne menținea și nouă speranța și eu pot să felicit jucătorii pentru că nu e ușor să joci mereu să câștigi sub presiune în condițiile în care plâng copiii tăi acasă de foame. Jucătorii s-au motivat foarte bine la meciul ăsta și din punct de vedere al atitudinii nu am ce să le reproșez.”

Lăsând calculele la o parte, trebuie amintit că echipa va disputa la sfârșitul lunii finala Cupei României. Meciul va avea loc împotriva FC Steaua la București, dar în cazul foarte probabil al unei retrogradări, e greu de imaginat ce motivație ar mai putea avea jucătorii. Totuși, este în joc un trofeu, iar șansa trebuie jucată, admite același Falub: „Mai avem de jucat o finală. E un vis pe care noi l-am realizat, să jucăm o finală de cupă. Sper ca toți jucătorii să rămână și să joace finala de cupă, că nu o joci în fiecare zi. Jucătorii au posibilitatea să hotărască dacă vor să joace. Poate în cariera unui jucător să fie un eveniment unic. Eu m-aș bucura ca toată lumea să fie aptă și să își dorească să joace la București contra Stelei, dar nu depinde de mine lucrul ăsta.”

Mai departe de ziua de 31 a acestei luni, când finala va avea loc, nimeni nu pare să știe ce rezervă viitorul echipei Universității. Este foarte probabil ca mulți jucători să plece de la echipă odată cu retrogradarea în Liga a II-a, situația putând deveni și mai dramatică în cazul în care ea ar duce la faliment și la desființare. În timp ce pe numele lui Florian Walter, patronul clubului, este emis un document de arest în lipsă, noi investitori nu se arată în zare, iar situația financiară precară a clubului nu miroase bine.

Există multe întrebări în ceea ce privește viitorul și doar timpul ne va da răspunsurile pe care le căutăm.

Etichete
Comenteaza