Budapesta s-a răzgândit. Şi-a retras candidatura pentru JO 2024

Budapesta s-a răzgândit. Şi-a retras candidatura pentru JO 2024
Înaintea Budapestei, alte două orașe și-au retras candidaturile, Hamburg și Roma, ambele din motive financiare.

Budapesta și-a retras miercuri candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024, după ce o petiție a strâns numărul suficient de semnături pentru declanșarea unui referendum contra candidaturii capitalei Ungariei, a anunțat agenția de presă MTI, citată de AFP.

''Budapesta va cere oficial consiliului municipal să retragă candidatura maghiară, de comun acord cu guvernul'', a declarat primarul Budapestei, Istvan Tarlos, după o reuniune cu premierul Viktor Orban, relatează Mediafax.

''Guvernul, primăria și grupul FIDESZ, care are majoritate în Parlament, au propus retragerea candidaturii Comitetului Olimpic Ungar și Consiliului Municipal'', a adăugat Lajos Kosa, președintele grupului FIDESZ din Parlement.

''Sunt dezolat să văd că acest vis se risipește'', a declarat președintele Comitetului Olimpic Ungar, Zsolt Borkai.

După retragerea capitalei maghiare, în cursa pentru organizarea JO 2024 au rămas doar două orașe, Paris și Los Angeles. Comitetul Internațional Olimpic va anunța numele câștigătorului pe 13 septembrie, la Lima.

Înaintea Budapestei, alte două orașe și-au retras candidaturile, Hamburg (în urma unui referendum) și Roma, ambele din motive financiare.

Ungaria nu este la prima candidatură la organizarea JO, ţara vecină s-a mai oferit de cinci ori să fie gazdă, însă a pierdut de fiecare dată, Moscova fiind singurul oraș din Europa de Est care a organizat Jocurile Olimpice de vară, în 1980.

 

Comenteaza