Anul ambițiilor la CS“U” Cluj: “Să umplem sălile de sport!”

Anul ambițiilor la CS“U” Cluj: “Să umplem sălile de sport!”
“Vreau ca echipele să crească în noul an, să lupte la podium. Performanța atrage spectatori și îmi doresc să umplem cele două săli ale orașului”, subliniază directorul secțiilor sportive de la “U”, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de CLUJ.

ZIUA de CLUJ: S-a încheiat un an excelent pentru Clubul Sportiv Universitatea raportat la numărul medaliilor câștigate. Ce așteptări aveți de la 2015?

Ovidiu Vasu: A fost un an cu rezultate deosebite, cu un record de medalii obținute. Clubul are 20 de secții, majoritatea cu rezultate notabile obținute în 2014. În anul 2012 am avut 157 de medalii, din care 51 de aur, în 2014 am avut 270 de medalii, din care 102 de aur. Pe plan internațional, cele mai bune rezultate din 2014 le-a obținut Alexandra Pop, locul 2 la Campionatul European și locul III la Campionatul Mondial de Judo, Cristina Laslo, locul I la Campionatul Mondial de handbal feminin destinat junioarelor, Ștefania Dobre, locul II la Jocurile Olimpice pentru tineret la judo și Irina Hârjete, Bianca Crișan, Alina Dincă, Linda Matei, locul III la Campionatul European de rugby feminin în 7. Obiectivul pentru anul 2014 a fost obținerea unor rezultate cât mai bune pe plan național și internațional, respectiv calificarea unei echipe sportive în cupele europene. El a fost îndeplinit. De la 2015 aștept, în primul rând, ca echipele să crească, să avem una sau două echipe care să se bată pentru podiumul campionatului național. Eu sper, cu sprijinul autorităților locale, să facem echipe puternice. Performanța atrage spectatori și îmi doresc să umplem cele două săli ale orașului.

Z.C: Problemele financiare continuă să dea bătăi de cap clubului. Ce semnale există pentru 2015?

O.V: Căutăm prin toate resursele să atragem sponsori. În mare parte reușim, dar este foarte important să atragem sponsori puternici, care să poată să susțină echipele de top ale clubului. Pe de-o parte, legislația nu ajută societățile să sprijine sportul, iar pe de altă parte nici economia nu e în măsură să o facă. Nu mai e ca în 2007-2008 când reușeam relativ ușor să atragem fonduri. Nimeni nu îți spune concret că nu te ajută, dar te poartă din septembrie în decembrie, apoi, în decembrie, ești invitat să revii la discuții în martie. Uite așa, trece anul și tu nu reușești să convingi o societate puternică să se alăture proiectului tău. Nu disperăm, nu abandonăm lupta! Comunitatea locală și județeană trebuie să crească aportul pentru sport, pentru că este unul dintre cele mai mici din țară. Dacă dânșii vor înțelege că sprijinind sportul vor face un mare serviciu Clujului, că vom putea pune umărul la acest program - "Clujul, Capitală Europeană a Tineretului", sunt convins că vom face treabă bună. Avem "know-how-ul" necesar pentru a avea echipe inclusiv în Champions League.

Z.C: În ce stadiu este proiectul bazei sportive de la Călățele?

O.V: Și acest proiect este legat de fonduri. Așteptăm cu încredere să apară fondurile pentru ciclul 2014-2020, să vedem dacă vom găsi acele programe care să susțină finanțarea unui proiect care înseamnă 6 milioane de euro. Mai durează, probabil, câteva luni până vom ști dacă putem să accesăm fondurile europene pentru realizarea proiectului "Baza Sportivă de la Călățele"

Z.C: Apropo de echipe. "U"-Alexandrion a atras un nou sponsor, dar, paradoxal, a încheiat turul penultima în Liga Națională. Nu e îngrijorătoare situația de acolo?

O.V: Să nu uităm că în ultimii 7-8 ani echipa de handbal feminin a avut un parcurs foarte bun. În 2014 a fost vorba de un recul. Poate că, dacă privim așa lucrurile, trebuie să vină și un an prost. Sunt convins că, alături de noul antrenor, Carmen Amariei, care e foarte energică, fetele vor remonta diferența față de mijlocul clasamentului și vor reuși să se claseze pe o poziție mai bună. Oricum, nu va fi ce a fost până acum. Pentru 2015 ne dorim, în primul rând, să plătim acele datorii către jucătoare și să putem construi o echipă care să umple Sala Polivalentă.

Z.C: Tot din cauza lipsei banilor, secția de handbal feminin a rămas fără "creierul" echipei, Mihaela Ani-Senocico...

O.V: Ca să știți exact cum au stat lucrurile, eu cred că despărțirea a fost cât se poate de amiabilă. Ușa echipei de handbal feminin rămâne deschisă pentru ea. I-am spus că la vară se va întoarce de la Deva. E foarte important cum pleci. Eu zic că ne-am despărțit în relații foarte bune, iar Mihaela se poate întoarce oricând la club.

Z.C: Mircea Lucescu a subliniat în toamna anului trecut, la Cluj, că românii nu au o cultură a sportului. El încerca să justifice motivul pentru care stadioanele și sălile sunt mai tot timpul goale. A exagerat?

O.V: Dacă ne uităm la ce se întâmplă în occident, observăm că acolo sălile sunt mereu pline, stadioanele la fel. Poate că termenul "cultură" nu e tocmai cel mai potrivit, dar, în orice caz, oamenii trebuie să își dorească să vină la sport, trebuie să aibă timp pentru a face chestia asta și au nevoie de motivație. La noi nu există motivație! Dacă vom avea echipe puternice, va veni și motivația publicului. Dacă ne uităm în anii '70, sala era plină la majoritatea echipelor, oamenii veneau să-și încurajeze favoriții. Exista o identitate între sportiv și oraș. Acum, din păcate, ea s-a pierdut. Azi un sportiv joacă la Cluj, mâine la Târgu-Mureș, poimâine la Oradea și tot așa.

2,2 milioane de lei a fost suma alocată de autorități Clubului Sportiv Universitatea în 2014

7 milioane de lei e suma așteptată de CS"U" în 2015

 

Comenteaza