Breaking news Anchetă GSP: "U" trebuia să fie a doua echipă promovată DIRECT în Liga 1. FRF a decis altfel!

Anchetă GSP: "U" trebuia să fie a doua echipă promovată DIRECT în Liga 1. FRF a decis altfel!
| Foto: fcuniversitateacluj.ro / Silviu Cristea

O anchetă publicată de Costin Ştucan în GSP demonstrează că Academica Clinceni, echipa clasată pe locul 2, care duce direct în Liga 1, a fost controlată de nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, care era şi acţionar la FCSB, încălcând regulamentele FRF. 

În sezonul 2019-2020, două echipe controlate de unchiul Becali și de nepotul Geambazi, FCSB și Academica Clinceni, se vor bate teoretic pentru puncte și bani în Liga 1, scrie GSP.

Echipa din comuna de lângă București a primit din partea FRF licența pentru Liga 1 deși actele arată că nu a respectat criteriile de integritate obligatorii din dosarul de licențiere. Dacă FRF ar fi procedat după manual, FC Universitatea Cluj ar fi fost cea de-a doua echipă promovată în acest sezon, alături de Chindia Târgoviște!

Potrivit Gazetei Sporturilor, FRF a acordat licența de participare în Liga 1 atât FCSB, cât şi Academicii Clinceni, considerând că nu există niciun conflict de interese și nicio încălcare a regulamentelor. Dar, marți, în dialogul cu reporterii Gazetei, Vasile Geambazi a declarat explicit că el este “arhitectul Clinceniului”, club la care a “făcut tot” începând cu vara lui 2018.

Gazeta: Dumneavoastră decideați la Clinceni și ce salarii primesc jucătorii? Toți, nu doar cei împrumutați de la FCSB 2.

Geambazi: Bineînțeles că am decis și asta. Trebuia să existe un buget. Nu ne gândeam la promovare niciun moment. A fost o chestie care intră în istorie. Pe asta am mizat. Pe o apărare cu experiență, pe copii la mijloc care să aibă curaj, am trimis nouă copii, unii au făcut față, unii nu. Da?! Mai departe nu știu dacă o să mă mai implic sau nu. O să văd.

Între august 2018 și ianuarie 2019, Geambazi era oficial și acționarul FCSB, iar Regulamentul FRF de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) îi interzicea explicit, la articolul 3.3, să influențeze deciziile luate la alt club decât FCSB. Concluzia GSP: Măcar pentru cinci luni, Geambazi și, implicit, FCSB și Clinceni au încălcat prevederile FRF privind integritatea.

Articolul 3.2 din ROAF prevede că “pentru protejarea integrității sportive a competițiilor, un club afiliat nu are dreptul direct sau indirect să aibă posibilitatea de a interveni în managementul, administrarea și/sau performanța sportivă a altei structuri sportive”.

Cluburile trebuie să respecte și articolul 3.3 care spune că “nicio persoană fizică nu poate controla sau influența mai mult de un club, un astfel de control sau influență însemnând capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influență decisivă asupra hotărârilor clubului”.

Însă, în vara lui 2018, Geambazi influența decisiv hotărârile de la FCSB și Academica Clinceni.

În iunie 2018, acționarul Vasile Geambazi asigura viitorul imediat al FCSB, împrumutând clubul cu 9 milioane de lei, după modelul unchiului său. O lună și jumătate mai târziu, nepotul lui Gigi Becali decidea strategia de la Academica Clinceni!

Anchetă GSP: "U" trebuia să fie a doua echipă promovată DIRECT în Liga 1. FRF a decis altfel!
Oficialii FCSB și oamenii de la Clinceni: primarul Budeanu (al doilea din dreapta, jos), omul de afaceri Iulian Voiculescu, în restaurantul căruia Argăseală își recită poeziile, și actualul președinte Constantin Bigan (al doilea din stânga, jos)

Gazeta a intrat în posesia unor documente interne care arată că Geambazi a stabilit salariile brute ale tuturor jucătorilor de la Clinceni, o hotărâre atât de importantă încât - teoretic - un om din afara clubului nu avea dreptul și nici posibilitatea să o ia.

CITIŢI CONTINUAREA ANCHETEI PE GSP.RO

Comenteaza