Foto 18 iulie 1976 - Ziua în care Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 la gimnastică din istoria Jocurilor Olimpice

18 iulie 1976 - Ziua în care Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 la gimnastică din istoria Jocurilor Olimpice
| Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

În anul 1976, la Montreal, o tânără gimnastă din România a intrat în istorie cu o performanţă extraordinară. Numele ei era Nadia Comăneci şi avea doar 14 ani.
 

Pe data de 18 iulie 1976, în cadrul competiţiei pe echipe, ea a fost prima gimnastă din istoria olimpică care a primit nota maximă de 10 la gimnastică. 

A fost un moment unic şi memorabil, care a uimit publicul şi juriul. Tabela de afişare nu era pregătită să arate nota 10, aşa că a afişat 1.00, ceea ce a creat confuzie iniţial. Dar curând s-a auzit vocea comentatorului care anunţa: „Ea a primit nota perfectă! Prima dată în istoria Jocurilor Olimpice!". 

Nadia Comăneci nu s-a oprit aici. Ea a mai obţinut alte şase note de 10 la Montreal, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, paralele inegale şi bârnă), una de argint (la echipe) şi una de bronz (la sol). A fost declarată cea mai bună sportivă a anului şi a devenit un simbol al excelenţei şi al graţiei în gimnastică. 

Performanţa ei a fost un impuls pentru dezvoltarea acestui sport şi pentru popularizarea lui în întreaga lume. A inspirat generaţii de gimnaşti şi gimnaste care au urmat-o şi care au încercat să-i egaleze sau să-i depăşească recordurile. Nadia Comăneci rămâne una dintre cele mai mari legende ale sportului şi ale Jocurilor Olimpice.

Comenteaza