Planul “secret” al lui Walter: “U” pe podium în 3-4 ani
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:06
- Sport
- Ascultă știrea

La două săptămâni de la preluarea funcţiei de director sportiv al Universităţii Cluj, Paul Cazan a acceptat să stea de vorbă cu reporterii ZIUA de CLUJ, în cantonamentul “Şepcilor roşii” de la Leogang, Austria. Cazan a vorbit despre motivele pentru care a acceptat “provocarea”, despre obiectivele personale şi ale echipei în noul sezon şi despre relaţia clubului cu fostele glorii sportive.
La fel ca toţi cei sosiţi la “U” în ultimul an, Paul Cazan spune că a acceptat oferta deoarece a fost impresionat de proiectul pe care i l-a prezentat finanţatorul Florian Walter. “E o provocare uriaşă pentru mine. Am venit pentru un proiect de performanţă. Faptul că în 3-4 ani se doreşte o clasare în primele echipe ale campionatului e ceva cu greutate”, afirmă directorul sportiv.
El explică dificultatea drumului pe care a pornit Universitatea, de la evitarea retrogradării în Liga a III-a spre elita primului eşalon. “E drept că pentru un astfel de proiect e nevoie de mulţi bani. Eu am venit aici cu experienţa pe care o am, de peste 20 de ani, în fotbal. Ştiu ce se întâmplă în viaţa unei echipe, ştiu ce se întâmplă în vestiar. Practic, eu voi încerca să fiu liantul între echipă şi conducere, voi stat tot timpul lângă băieţi”, a precizat Paul Cazan.
Directorul sportiv al “studenţilor” va încerca să revitalizeze şi pepiniera Universităţii, care trebuie să furnizeze “sânge proaspăt” primei echipe. “Am în plan întărirea centrului de copii şi juniori. Dacă scoţi unul sau doi juniori pe an foarte buni şi ajungi să-i vinzi, atunci îţi faci bugetul pentru întregul sezon. Vreau să mă întâlnesc o dată pe săptămână cu antrenorii de la centru şi să discutăm.
E important ca ei să înţeleagă că trebuie să crească jucători pentru echipa mare. Nu ajunge ca tinerii noştrii fotbalişti să câştige campionate de juniori şi apoi să se piardă”, a explicat Cazan. Conform noii filosofii ce va fi implementată în pepiniera lui “U”, antrenorii vor fi plătiţi în funcţie de numărul de jucători care ajung să joace la prima echipă.
Cu pătimaşii fani clujeni Paul Cazan spune că va avea o relaţie corectă, în care va pune în aplicare ceea ce a învăţat la Rapid şi Timişoara. “Vreau să facem întâlniri săptămânale cu fanii. E foarte important să ştim ce vor, să ştie şi ei ce vrem noi să facem la club”, a specificat Cazan. Acesta se simte bine la Universitatea, unde a întâlnit acelaşi spirit boem pe care l-a cunoscut pe când evolua la Sportul Studenţesc.
“Pentru mine nu e o schimbare mare, pentru că tot sânge alb-negru am şi eu şi sunt obişnuit cu atmosfera aceasta boemă de la cluburile studenţeşti. Ştiu foarte bine ce înseamnă «U» Cluj”, ne-a declarat Cazan. Noul director sportiv al Universităţii Cluj va propune conducerii clubului să deschidă o berărie pentru suporterii “Şepcilor roşii”.
“Ar fi frumos dacă am deschide un pub, o berărie, unde să se întâlnească fanii lui «U», unde să facem întâlniri între jucători şi fani. Sper doar să reuşim să punem în practică toate aceste proiecte”, a afirmat Paul Cazan.
Conducătorul Universităţii vrea să îi aducă aproape de club pe foştii jucători. “Vreau să aduc la club jucătorii vechi, emblematici. în această privinţă, voi discuta cu Remus Câmpeanu, cu care mă cunosc de foarte multă vreme. Vreau ca oamenii respectaţi de suporteri să se întoarcă la «U» Cluj”, a explicat Cazan.
Cazan, un vechi “student”
Paul Cazan (59 de ani), noul director sportiv al Universităţii Cluj, şi-a petrecut aproape întreaga carieră de jucător la Sportul Studenţesc, echipă la care a evoluat între 1972 şi 1988, scrie site-ul oficial al clujenilor, www.universitateacluj.ro.
A mai jucat la Steaua, Vâlcea şi TM Bucureşti, atingând cota de 464 de meciuri în primul eşalon românesc. în ceea ce priveşte cariera de conducător, Cazan a activat la Rapid Bucureşti în perioada 2000-2006, cu o întrerupere de aproape un an. De asemenea, noul director sportiv al Universităţii Cluj a mai trecut pe la UTA, FC Argeş, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara, Rocar Bucureşti şi Gloria Buzău.