Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj. Cine beneficiază de tichete și pe ce se pot da banii

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj. Cine beneficiază de tichete și pe ce se pot da banii

Municipiul Cluj-Napoca va oferi, din toamnă, vouchere pentru cultură și sport pentru elevi.

Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de vouchere pentru cultură și sport.

"Noi adoptăm pentru tineri acea politică publică - vouchere sportive pentru elevi. Este un proiect pilot, cred că unic în România, care pornește de la premisa că, din nefericire, România are cea mai înaltă rată de obezitate la tineri si adolescenti din UE. Prea mult sedentarism, prea mult se sta in fata jocurilor video, a calculatoarelor... Avem această datorie generația care astazi ne reprezintă să ne gândim ce se va întampla cu acești tineri dacă continuă așa. Un tânăr care este obez în adolescență va fi un adult cu mari probleme de sănătate. (...) Și, atunci, de ce să nu facem ceea ce ne spun toți medicii: prevenție? Haideți să punem caii în fața căruței! Vrem să încurajăm prin voucherele sportive - avem și vouchere culturale, dar acum dacă vorbim de sport - vrem ca fiecare generație, o clasă pe an, să poată beneficia de un voucher sportiv", a spus Emil Boc la ZIUA LIVE.

Primarul Clujului a explicat cum va funcționa programul:

"Vom începe, probabil, din toamnă, din anul școlar 2024-2025 și copiii care în toamnă intră în clasa a III-a, așa ne-am gândit, vor avea șansa să primească un voucher de 500 de lei cu care să meargă și să se înscrie la orice club sportiv, la orice sport. Deci se dau doar pentru o singură generație, pentru cei care vor intra în toamnă în clasa a treia. Anul următor vom vedea pentru ce clasă vom acorda. Vă dați seama că nu poți să ai o acoperire bugetară să poți da pentru toți, din toate clasele, tot timpul și nelimitat. E doar un semnal pe care îl dăm în această direcție pentru a încuraja copiii de mici să prindă gustul pentru sport, venim cu un sprijin pentru familii să ducă copiii la sport, să plătească un abonament, aceasta este ideea".

Boc a precizat că voucherele culturale, în valoare de 300 de lei, se vor acorda elevilor din Cluj-Napoca, care în toamnă intră în clasa a IX-a. Banii vor putea fi utilizați pentru participarea la diverse evenimente culturale, precum concerte, intrări în muzee, achiziționarea de cărți sau participarea la excursii organizate cu tematici culturale sau istorice.

"Guvernul vrea să acorde anul acesta voucherele culturale pentru clasa a XII-a, noi am spus că o să începem cu clasa a IX-a ca să poată prinde și ei accesul la vouchere. În total, bugetul pentru cele două vouchere, culturale și sportive, se ridică undeva la 1,2 - 1,3 milioane de euro", a adăugat primarul.

Comenteaza