Trotinetiștii vor putea fi amendați de Poliția Locală

Trotinetiștii vor putea fi amendați de Poliția Locală

Parlamentul a adoptat o lege prin care Poliţia Locală poate amenda conducătorii de trotinete electrice, dacă încalcă normele rutiere.

Polițiștii locali vor avea dreptul să constate contravenții și să aplice sanțiuni pentru încălcarea normelor rutiere, în cazul conducătorilor de trotinete, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Parlament.

Este vorba despre o modificare a Legii Poliţiei Locale 155/2010, prin care i se acordă atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.

Propunerea a trecut deja de Senat și a ajuns, miercuri, în Camera Deputaților, unde a fost adoptată, astfel că merge la promulgare.

În expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă, inițiatorii acesteia menționează pericolul pe care trotinetiștii îl reprezintă pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic, concretizat în numărul mare de accidente în care sunt implicați conducătorii de trotinete.

Conform Codului Rutier, trotinetele electrice nu pot fi folosite pe trotuare, ci doar pe pistele de biciclete, iar în cazul în care acestea nu există pe drumurile publice.

Vârsta admisă pentru circulația pe drumurile publice este de cel puțin 14 ani, cu obligația ca tinerii să poarte cască de protecție până la 16 ani.

De asemenea, este interzis transportul pasagerilor pe trotinete electrice, circulația pe timpul nopții este condiționată de echiparea cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Comenteaza