Sindicaliștii Sanitas, nou protest în fața Ministerului Sănătății/ Rafila: "O să discutăm. Suntem aproape de obţinerea unui acord"

Sindicaliștii Sanitas, nou protest în fața Ministerului Sănătății/ Rafila: "O să discutăm. Suntem aproape de obţinerea unui acord"
| Foto: captura video

Sindicaliștii din sănătate continuă protestele: Federaţia Sanitas a pichetat joi Ministerul Sănătăţii, iar Federaţia Solidaritatea Sanitară Ministerul Muncii.

"O să discutăm cu sindicaliştii de la Sanitas. Am discutat în fiecare zi aproape, suntem aproape de obţinerea unui acord. Au avut tot sprijinul din partea Guvernului, a prim-ministrului Marcel Ciolacu şi cea mai mare parte a revendicărilor lor salariale cu siguranţă vor fi rezolvate", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, la Institutul "Marius Nasta".

Acesta a precizat că personal consideră că există discrepanţe în salarizarea personalului care lucrează în spitale și că trebuie găsită o soluție. 

"Personal, consider şi am ajuns la aceeaşi concluzie cu dânşii: discrepanţele în salarizarea personalului care lucrează în spitale. Există personal TESA sau alt tip de personal care are salarii foarte mici. Trebuie să găsim o soluţie pentru ei şi ulterior o mărire generală a salariilor, dacă se poate şi bazat pe performanţa profesională", a spus Rafila. 

Sanitas şi Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' pichetează ministerele Sănătăţii şi Muncii

"Între orele 11,00 şi 13,00 Sanitas va picheta Ministerul Sănătăţii. Tot astăzi vom notifica Guvernul despre posibilitatea declanşării inclusiv a mişcărilor de protest, inclusiv a grevei generale. Noi, în acelaşi timp, suntem în negocieri. La masa negocierilor înţeleg că au fost sau vor fi invitate şi alte sindicate. Aceasta este partea cea mai dificilă pentru că noi, cei de la Sanitas, vrem o creştere pentru toate categoriile profesionale de la infirmiere, asistent, până la medic, celelalte sindicate, înţeleg că unii vor mai mult pentru zona TESA, alţii vor mai mult pentru gărzile medicilor, alţii vor mai mult pentru anatomopatologie şi aşa mai departe. Sper să nu ne încurcăm în astfel de negocieri şi să accepte varianta noastră să creştem pentru toate categoriile cu minimum 20%", a declarat joi pentru AGERPRES Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale "Sanitas" Bucureşti.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a pichetat Ministerului Muncii, în intervalul orar 10,00 - 12.00.

"Seria protestelor stradale precede declanşarea grevei generale în privinţa căreia Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a făcut deja primul pas în cursul zilei de ieri (miercuri - nr.), înaintând Guvernului notificarea privind declanşarea grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate. Într-o formă sau alta, toate guvernele ultimilor ani, inclusiv cel actual, au reuşit 'performanţa' de a nu rata nicio categorie profesională din sectorul public de sănătate în privinţa tratamentului discriminatoriu. Asistentele medicale, infirmierele şi toate categoriile de personal care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Personalul nemedical/ TESA este de asemenea rămas în urmă, în rândul acestor categorii de personal existând o inechitate generată de anexa din legea salarizării în care au fost încadraţi. Nici medicii nu fost iertaţi de guvern: gărzile suplimentare le sunt plătite în continuare cu un tarif-orar de acum 6 ani", afirmă Federaţia "Solidaritatea Sanitară" într-un comunicat remis presei.

Comenteaza