Se majorează valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de bani

Se majorează valoarea tichetelor de creşă. Cine poate beneficia de bani

Valoarea tichetelor de creșă va fi majorată începând cu 1 aprilie 2024. 

Valoarea tichetelor de creșă crește cu 20 de lei, ajungând la suma de 640 de lei, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2024, scrie Edupedu.ro.

”Valoarea nominală stabilită la art. 1 se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, se arată în ordinul ministrului finanțelor nr. 497 din 19 martie 2024 și al ministrului muncii nr. 660 din 26 februarie 2024.

Cine poate beneficia de banii acordați prin tichetele de creșă

Tichetele se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Conform cadrului legal, valoarea tichetelor de creşă este cumulată cu alocațiile de stat pentru cei mici, dar și cu stimulentul de inserție, acesta din urmă fiind acordat angajatului la reluarea activității în câmpul muncii.

Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela. Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Tichetele se distribuie pe baza următoarelor documente:

  • cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
  • actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  • documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  • documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  • declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
  • alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.
Comenteaza