Video Scandal la Protecția Consumatorilor Cluj: Comisarul șef adjunct acuză conducerea că ar fi făcut detașări fictive

Scandal la Protecția Consumatorilor Cluj: Comisarul șef adjunct acuză conducerea că ar fi făcut detașări fictive
| Foto: gazetadecluj

Nr. 2 din Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj, Mircea Radu, îl acuză pe șeful său direct, Lucian Rus, că încearcă să îl treacă pe linie moartă după ce a semnalat o serie de nereguli în activitatea conducerii.

Comisarul șef adjunct al CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat, în direct la ZIUA LIVE, că a fost detașat la București după ce ar fi semnalat într-un raport înaintat Comisiei de Disciplină din cadrul Comisariatului Regional o serie de detașări fictive făcute chiar de șeful instituției, Lucian Rus.

"Din păcate am aflat și eu din presă de aceste delegări fantomă, la Comisariatul Cluj. Din căte am văzut din acel document, cel puțin șase luni de zile o persoană a fost delegată de la Comisariatul din Bihor la Cluj. Nu s-a prezentat la muncă, nu a fost la Cluj. Am luat legătura cu colegul meu de la Bihor, domnul comisar șef adjunct Giani Bura, și l-am întrebat dacă a fost plecat de la Bihor și a zis că nu a fost plecat. A fost în echipă cu unul din colegi. Deci nu și-a desfășurat sub nicio formă activitatea la Cluj. A fost o situație interesantă în condițiile în care cu câteva zile în urmă am înregistrat o plângere la Comisia de Disciplină din cadrul Comisariatului Regional cu privire la activitățile colegului nostru Lucian Rus, care în acest moment îndeplinește funcția de comisar șef, dar doar cu împuternicire și pentru semnătură de delegare, deoarece comisarul șef Cristian Nicula este în concendiu medical în această perioadă.

De la momentul depunerii la Comisia de Disciplină am primit și un ordin de delegare la București. Nu m-am prezentat la București, deoarece ordinul l-am primit într-o zi de miercuri după-amiaza și ar urma ca în două zile să-mi iau «ranița» și să merg la București, într-o altă regiune, într-o altă parte a țării, fără a avea anumite motive de delegare. Pe acel ordin erau trecuți un număr de comisar de execuție, cei care au o anumită atribuție specifică a activității de control în teritoriu și de comisar șef adjunct, respectiv eu și domnul comisar șef adjunct de la Maramureș, Dacian Manoliuc, care la data delegării la București avea deja o evaluare aferentă a lui 2022 ca nesatisfăcător. Probabil, în timpul delegării la București a primit și ordinul de destituire", a declarat la ZIUA LIVE comisarul șef adjunct CJPC Cluj, Mircea Radu.

Acesta spune că a primit o delegare la București după ce au început să apară pe surse interne informații despre anumite nereguli din cadrul Comisariatului.

"Eu am primit o evaluare foarte bună pe anul 2022. Adică este o evaluare maximă, iar colegii mei comisari la nivelul CJPC Cluj au primit o evaluare corespunzătoare, adică toată activitatea a fost corectă. Doar după ce au început să apară pe surse interne anumite informații despre anumite nereguli din cadrul Comisariatului, probabil că s-a luat decizia delegării mele temporare pe două luni de zile, adică perioada maximă în condițiile în care ceilalți colegi comisari de execuție erau detașați doar pe o perioadă de o lună, adică o discrepanță majoră între cele două tipuri de delegări, dar aflate pe același ordin", a mai spus Mircea Radu.

Comisarul șef adjunct susține că nu are idee dacă acum mai este detașat sau nu, însă are dreptul de a contesta ordinele primite de la conducerea instituției.

"Acum nu știu dacă mai sunt detașat sau nu. Domnul comisar șef Lucian Rus a emis o decizie care trebuie să o anuleze. De câteva zile am interdicție de a mai semna documente printr-o notă de serviciu prin care acesta afirmă că orice act pe care-l voi semna va fi lovit de nulitate. Ordinele emise de ANPC nu au aceeași valoare ca cele emise în Armată. Nu suntem instituție militarizată, supusă unor reguli de a fi la dispoziție, așa cum se întâmplă în instituțiile militarizate, indiferent că vorbim de Armată, Poliție sau alte structuri. Noi suntem fucționari publici și avem dreptul de a contesta ordinele conform legislației în vigoare. Legea îmi dă dreptul să contest și să nu pun în aplicare cele ordonate de către conducerea ANPC", a spus comisarul șef adjunct de la Protecția Consumatorilor Cluj.

"Dar ce voiai să fac, să pierd un post la Cluj?"

Comisarul șeful Lucian Rus ar fi știut de acele delegări din data 4 august 2023 a unor inspectori din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor la Cluj și Satu Mare. Deciziile fi fost luate de conducerea instituției pentru "blocarea fictivă a acestor posturi", a mai susținut Mircea Radu.

"L-am întrebat pe comisarul șef dacă știe ceva despre aceste delegări și mi-a spus că nu e treaba mea. Până la urmă a cedat și mi-a spus «dar ce voiai să fac, să pierd un post la Cluj?». Lucrurile sunt foarte clare, a mutat temporar pe un post vacant la Cluj pentru a ocupa acest post. Dacă era o mutare corectă, acea persoană trebuia să fie mutată de la Bihor la Cluj, însă nu s-a întâmplat niciodată acest lucru.

Ulterior, după sesizările acestor delegări fictive, am fost și eu la rândul meu mutat de la Cluj la București, o mutare disciplinară, pentru că nu are niciun temei legal", a conchis comisarul șef adjunct CJPC Cluj, Mircea Radu.

Răspunzând la întrebarea moderatorului emisiunii ZIUA LIVE, Mircea Radu a afirmat că are dovezi în legătură cu acuzațiile făcute la adresa șeful instituției, Lucian Rus. 

Comenteaza