Reguli noi pentru persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Ignorarea, taxată cu amenzi

Reguli noi pentru persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Ignorarea, taxată cu amenzi

Noi reguli au intrat în vigoare, în România, pentru cetățenii care locuiesc la o altă adresă decât cea înscrisă în cartea de identitate.

Potrivit noii legi, care a intrat în vigoare începând cu data de 10 iunie 2023, persoanele care se află în această situație sunt obligate să realizeze mutația în termen de 15 zile de la mutare.

OUG stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului, scrie avocatnet.ro.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Pentru nerespectarea acestor reguli amenzile cuprinse între 40 și 80 de lei.

De asemenea, legea stabilește că la aceeași adresă nu se mai pot înregistra mai mult de 10 persoane, nici cu domiciliul, nici cu reședința. Prevederea nu se aplică în cazul deținătorului imobilului de la adresa respectivă și membrilor familiei extinse - titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele (proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Comenteaza