Foto Pretenții aberante la o CHIRIE din Cluj! Chiriașul să zugrăvească, vizitatori pe bani și fără alcool: „Mai ieftin la hotel”

Pretenții aberante la o CHIRIE din Cluj! Chiriașul să zugrăvească, vizitatori pe bani și fără alcool: „Mai ieftin la hotel”
| Foto: Arhiva

Anumiți proprietari neaoși clujeni se comportă de parcă moșia lor ar fi penthouse de lux în Monte Carlo (Monaco) și scot de unde nici nu te aștepți condiții aberante de închiriere a unui apartament. 

Unii prorietari din Cluj-Napoca nu cer doar prețuri exagerate pentru închiriere, dar au și condiții aberante.  O persoană a postat o parte din prevederile trecute de proprietar în contractul de închiriere.

„Proprietar din Cluj, condiții aberante pentru chiriași! Îi zugrăvești apartamentul când te muți, plătești 350 lei dacă inviți pe cineva la tine 3 zile”, a rezumat cineva contractul aberant pe Reddit, la secțiunea România.

Pretenții aberante cerute de un proprietar din Cluj. Chiriașul să zugrăvească apartametul, vizitatori pe bani și fără alcool: „Mai ieftin la hotel”/Sursă: Reddit - r/România

„Ieși mai ieftin la hotel” / „Își permit (...) mereu se găsește un fraier”

Prima clauză „aberantă” pe care o observăm este cea legată de vizitatori. Sunt cam scumpi, totuși. Dacă nu anunță vizitele, chiriașul va trebui să plătească „pe loc pentru aceea persoană, o sumă de 50 lei/zi pentru prima zi, 100 lei/zi pentru a doua zi. 200 lei/zi pentru a treia zi”, deci 350 de lei pentru trei seri, dar nu se termină aici. Dacă acest lucru se întâmplă, chiriașul trebuie să părăsească imobilul: „după care, contractul va fi reziliat pe loc (...)”.

„Cred că ieși mai ieftin la hotel...”, a comentat cineva.

Proprietarul cere un comportament exemplar etc. Până aici, totul sună bine, dar problema semnalată și de alții este că nu ai voie să consumi alcool. 

„(...) nu mai poate omul să bea o bere acasă că vine proprietarul să îi dea în cap?”, a comentat cineva.

„Ai fi surprins. Când căutam și eu chirie acum câțiva ani, am dat de niște proprietari care se aflau pe altă planetă. Din câte am observat mulți erau pocăiți și băgau reguli de genul. Cealaltă parte de proprietari ciudați erau bătrânii, ăia aveau fixuri cu aspecte ale apartamentului. Trist e faptul că ei își permit să facă măgarii de genul pentru că e cerere foarte mare și un fraier tot timpul se găsește sa cumpere”, a relatat o altă persoană despre tipologiile de proprietari.

Este ciudat și faptul că potențialul chiriaș trebuie să plătească lunar 450 de lei pentru utilități, nu să plătească în funcție de cât consumă. Aici, prețul este găsit nejustificat de mare parte din oamenii care au comentat, și care stau în alte orașe mari însă plătesc mai puțin.

„Ce p... e man în Cluj, eu în Iași dau 100 de lei pe întreținere”; „Acum se duce spre 200, atât dau eu la 3 camere. Stau doar eu”, au scris două persoane.

„350-400 lei întreținerea la 2 camere în Bucuresti, familie de 3. În conditiile în care am centrală”, a mai scris cineva.

„3 camere, 2 persoane tot Buc, aprox. 200 de lei. Cel puțin 2 dușuri pe zi, every day. Am centrală”.

Zugrăvești obligatoriu: „N-a auzit de uzură?”

O altă prevedere trecută în contract este cea care menționează faptul că la plecare chiriașul „va restitui spațiul închiriat proaspăt zugrăvit, așa cum l-a primit”, iar tot din contract aflăm că din estimările proprietarului, costul este de 2.500 de lei. 

Această clauză a fost dur criticată de mebrii de pe Reddit: „Și aia cu predarea în aceeași stare e abuzivă. Dobitocul n-a auzit de uzură”; „Unele lucruri care sunt folosite se mai și strică/degradează pentru că vorbim de uzură”

Garanția pentru imobil este de 1.600 de lei, iar chiria ar fi aproximativ tot atât, deoarece în majoritatea cazurilor e egală cu garanția. Însă nu asta ar fi marea problemă, ci faptul că plata se consideră validă numai în condițiile în care chiriașul primește o semnătură de la proprietat, că doar trăim în România dosarului cu șină. Foarte inovativ pentru anul 2023, în Clujul considerat spuma tehnologiei și IT-ului. Să te vezi fizic pentru o semnătură, în condițiile în care poți plăti aproape instant prin transfer direct în cont. Poate e doar o altă portiță pentru un „control” lunar.

De menționat este și că proprietarul pune accent pe achitarea pe loc a acestor „taxe”. Nu știm cât de mult trebuie să câștigi dacă ajungi să încalci prevederile de la punctul 9 și proprietarul te dă afară, dar trebuie să plătești 2.500 lei zugrăveala, 1.600 garanția pierdută, eventualele pagube, totul cu banii jos „pe loc”, evident. Peste acestea s-ar adăuga și cheltuielile pentru închirierea altei locuințe după ce părăsești imobilul.

În comentarii, internauții nu au ezitat să îi umple frigiderul de carne proprietarului, în mod direct sau indirect.

„90% din ce scrie în contract e nul juridic”

Cineva este de părere că majoritatea clauzelor sunt ilegale și chiar dacă ar semna cineva, nu înseamnă nimic.

„Este un exemplu bun, trebuie citit tot ce semnăm, însă un contract trebuie să aibă în spate o lege, nu poți pur și simplu să treci ce vrei și să pui pe cineva să semneze, că poate fi atacată în instanță. Astea zise, mai departe un avocat poate spune care sunt condițiile care pot fi scrise într-un un contract și care nu.

Ex: poți trece în contract o garanție care acoperă daunele posibil apărute însa nu poți obliga chiriașul să plătească decât în instanță. -poți trece o condiție pentru care se întrerupe contractul, dar nu poți forță chiriașul să se mute daca nu vrea, decât cu ordin judecătoresc!
Contractele astea sunt o formalitate, care fac referință la legile în vigoare, daca se ajunge la o neînțelegere, și chiar se ajunge la instanța poate dura luni sau ani de zile până se ajunge la o rezoluție. Asta e realitatea seacă de la noi din țara”, a explicat cineva.

„90% din ce scrie pe acolo e nul juridic”

Comenteaza