Incredibil! Jumătate din femeile care activează în ştiinţă, victime ale hărţuirii sexuale. 25% s-au simţit în pericol la locul de muncă

Incredibil! Jumătate din femeile care activează în ştiinţă, victime ale hărţuirii sexuale. 25% s-au simţit în pericol la locul de muncă
| Foto: Getty Images

Una din două femei care activează în domeniul ştiinţific la nivel global a fost victima hărţuirii sexuale la locul de muncă pe parcursul carierei sale, arată un sondaj internaţional.

Studiul a fost realizat de Institutul Ipsos pentru Fundaţia L'Oréal prin metoda consultării, în perioada 26 iulie-16 septembrie 2022.

Potrivit acestui sondaj la care au luat parte 5.000 de cercetători şi cercetătoare din 117 ţări, 49% dintre femeile care activează în domeniul ştiinţific spun că ''s-au confruntat personal cu cel puţin o situaţie de hărţuire sexuală pe parcursul carierei''. Dintre care aproape jumătate după apariţia mişcării #MeToo în 2017, scrie Agerpres.

În cazul a 65% dintre ele, aceste situaţii au avut un impact negativ asupra carierei.

Cu toate acestea, doar o victimă din cinci a raportat incidentele instituţiei de care aparţine, mai precizează sondajul, realizat în domeniile ştiinţei (cu excepţia ştiinţelor sociale), tehnologiei, ingineriei şi matematicii, în cadrul a 50 de instituţii publice şi private.

Sunt descrise diverse situaţii: 25% dezvăluie că anumite persoane li se adresează ''într-o manieră inadecvată şi repetată'', folosind apelative inadecvate sau insulte; 24% au raportat ''intrebări intruzive şi repetate'' despre viaţa privată sau sexuală ''care le-au făcut să se simtă inconfortabil''.

Majoritatea incidentelor s-au produs la începutul carierei. Consecinţe: un impact negativ asupra parcursului ştiinţific, 52% dintre victime au spus că au ''evitat anumiţi membri ai personalului'', iar 25% s-au simţit ''în pericol la locul de muncă''.

Un procent de 64% dintre oamenii de ştiinţă participanţi la sondaj (femei şi bărbaţi) regretă insuficienţa acţiunilor pentru lupta împotriva hărţuirii sexuale la locul de muncă.

''Această anchetă confirmă că domeniul ştiinţific nu s-a reformat suficient după mişcarea #MeToo'', a comentat pentru AFP Alexandra Palt, directoarea generală a Fundaţiei L'Oréal.

Fundaţia, care susţine alături de UNESCO carierele femeilor din domeniul ştiinţific la nivel global, face un apel către instituţii pentru ''a-şi asuma responsabilitatea şi a schimba comportamentele''. Fundaţia încurajează o ''politică zero toleranţă'' şi un ''angajament bugetar''.

''Este nevoie de un dispozitiv de semnalare internă eficient şi transparent'', a precizat Alexandra Palt.

Doar 33% dintre cercetătorii ştiinţifici sunt femei la nivel global şi mai puţin de 4% sunt recompensate cu premiul Nobel, aminteşte Fundaţia. ''Dacă dorim să valorificăm pe deplin potenţialul femeilor în cercetare e necesar ca acestea să se simtă în siguranţă'', a mai spus Alexandra Palt.

Comenteaza