Grevă în peste 30 de primării din județul Cluj. Funcționarii vor salarii cu 40% mai mari

Grevă în peste 30 de primării din județul Cluj. Funcționarii vor salarii cu 40% mai mari
| Foto: Foto: Filiala Județeană Cluj a SCOR

Angajații din 32 de primării clujene au intrat de luni în grevă și cer majorarea salariilor. Zilnic, între orele 11:00 și 13:00, funcționarii vor înceta activitatea, în timp ce în restul programului va fi "grevă japoneză prin exces de zel", adică vor lucra, dar fără să elibereze acte.

Președintele Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), Dan Cârlan, a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, care sunt revendicările anjagaților nemulțumiți din primării și cât va dura această grevă.

„Astăzi (luni - n.red.) am început un program (grevă - n.red.) pe perioadă nedeterminată, adică nu știm precis cât o vom ține așa. Va fi pe de o parte grevă de avertisment de două ore în fiecare zi, cu activitatea complet suspendată, și în restul zilei grevă japoneză prin exces de zel, ceea ce înseamnă că suntem la serviciu, ne desfășurăm activitatea ca și până acum, dar nu eliberăm documente, adeverințe decât la limita prevăzută de lege pentru perioada de rezolvare a petițiilor și a solicitărilor, de regulă 30 de zile sau după caz", a declarat Dan Cârlan pentru ZIUA de CLUJ

Liderul de sindicat a mai subliniat că, prin această acțiune, greviștii vor să transmită Guvernului României un mesaj.

„Facem asta pentru a da un semnal către guvern că nu suntem singuri și că așteptăm împreună cu toată comunitatea locală acel mijloc al lunii aprilie, guvernul ne-a spus că până atunci nu poate să ne satisfacă niciun fel de solicitare, pentru că trebuie să analizeze execuția bugetară pentru primul trimestru", a completat Dan Cârlan.

Sindicaliștii solicită majorarea salariilor cu până la 40%.

"Am fost lăsați cu salarizarea la nivelul anului 2021, în timp ce domenii de activitate pe care noi le coordonăm și le finanțăm în mod direct, respectiv educația, sănătatea și asistența socială. Adică oamenii din aceste domenii sunt salarizați la nivelul aului 2023 plus încă 20%, ceea ce este o discriminare. Ne țin pe loc pentru momentul pe care îl consideră ei optim și anume începerea campaniei electorale", a explicat liderul de sindicat.

El a mai precizat că, dacă lucrurile nu se rezolvă, după greva de avertisment și cea japoneză va fi declanșată o grevă propriu zisă, cu întreruperea totală a lucrului, într-o perioadă aleasă în așa fel încât impactul să fie maxim.

Comunele din județul Cluj în care angajații au intrat în grevă de avertisment sunt Aghireșu, Aiton, Apahida, Bobâlna, Borșa, Căianu, Călărași, Cămărașu, Câțcău, Ceanu Mare, Chiuiești, Cuzdrioara, Frata, Geaca, Jichișu de Jos, Luna, Măguri-Răcătău, Mărișel, Mociu, Negreni, Panticeu, Pălatca, Recea-Cristur, Săndulești, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tritenii de Jos, Vad și Valea Ierii. La acestea s-au adăugat Călățele și Mihai Viteazu.

Comenteaza