Foto Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy

Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy
| Foto: Facebook / Claudiu Salanță
Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy
Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy
Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy
Expoziție inedită la Castelul din Bonțida despre viața și opera lui Miklós Bánffy

Pentru a marca 150 de ani de la nașterea lui Miklós Bánffy, s-a inaugurat o expoziție la Castelul din Bonțida intitulată "Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy".

Inaugurarea a avut loc duminică, 28 mai, și au fost prezenți oficialități atât din țară, cât și din Ungaria. La eveniment au fost prezenți Kelemen Hunor, președintele UDMR, Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei și Hegedüs Csilla, președinta Fundaţiei Transylvania Trust.

„O expoziție inedită care marchează 150 de ani de la nașterea lui Miklós Bánffy s-a deschis azi la Bonțida. Expoziția intitulată "Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy" reunește o serie de instalații interactive care prezintă cele mai importante momente din viața și activitatea contelui. Merită vizitată”, a transmis Claudiu Salanță, arhitect sef la Consiliul Județean Cluj.

De asemenea, Kelemen Hunor a vorbit despre importanța lui Miklós Bánffy ca personalitate istorică și a lăudat munca celor care au organizat această expoziție.

„O expoziție care prezintă viața și opera lui Miklós Bánffy a fost inaugurată în Castelul Bonțida, unde sărbătorim 150 de ani de la nașterea contelui, scriitorului și politicianului. Meritul uriaș al lui Miklós Bánffy stă în munca de organizare comunitară: când mulțimile au fugit în Ungaria din teritoriile legate de decizia Trianon, el s-a întors în Transilvania și a fost printre primii care au recunoscut că minoritatea maghiară din Transilvania are nevoie de instituții suplimentare pe lângă biserici pentru a-și păstra identitatea. Mulțumim moștenitorilor, Fundației Transylvania Trust și susținătorilor pentru că ne-au permis să-l redescoperim pe acest transilvănean care a conturat permanent soarta comunității sale cu geniul, perseverența și curajul său”, a scris Kelemen Hunor pe rețelele de socializare.

Miklós Bánffy s-a născut la Cluj, în 30 decembrie 1873, în casa Tholdalagi-Korda, moştenirea sa din partea bunicilor. Este clădirea care în zilele noastre adăposteşte Serviciul administrativ al Universităţii „Babeş-Bolyai“.
A studiat dreptul la universităţile de la Cluj şi Budapesta. Şi-a obţinut doctoratul în ştiinţe de stat, după care a îndeplinit diferite funcţii publice. Biografia sa arată că lumea artistică îl atrăgea mai mult decât politica.

A fost deputat, apoi între 1906 şi 1910 comite al comitatului Cluj. În 1906, la 33 de ani, şi-a publicat prima piesă de teatru, intitulată Naplegenda (Legenda soarelui), conform Clujul Cultural.

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy

Fundația Transilvania Trust va organiza, în data de 1 iunie 2023, între orele 10.00 și 17.00, Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida.

Programul include vizite ghidate în limbile română și maghiară, activități pentru copii și o expoziție interactivă intitulată Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy.

Program:

  • 10.00 – 17.00 Expoziții: Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 persoane
  • concomitent); Experience Room – turnul corpului bucătăriei (max. 5 persoane concomitent);
  • 11.00 – 14.00 Activități pentru copii: decorare de turtă dulce, jocuri de societate, pictură pe față – curte;
  • 12.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă;
  • 13.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte;
  • 14.00 Demonstrație de meșteșuguri tradiționale – curtea de onoare;
  • 15.00 Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la poartă;
  • 16.00 Dans renascentist pentru copii și adulți – curte.
     
Comenteaza