Foto Dovada că şi în blocurile vechi din Cluj-Napoca se aude totul prin pereţi

Dovada că şi în blocurile vechi din Cluj-Napoca se aude totul prin pereţi
ZIUA de CLUJ
Dovada că şi în blocurile vechi din Cluj-Napoca se aude totul prin pereţi
Dovada că şi în blocurile vechi din Cluj-Napoca se aude totul prin pereţi
Dovada că şi în blocurile vechi din Cluj-Napoca se aude totul prin pereţi

Mai mulţi clujeni s-au plâns recent pe reţelele sociale de calitatea locuinţelor noi. Unii locatari susţin că în blocurile construite pe vremea "răposatului" zgomotele din apartamentele vecinilor nu se aud atât de puternic precum în cele construite mai recent. 

ZIUA de CLUJ a găsit dovada că zgomotele se aud la fel de puternic şi în blocurile vechi. Spre exemplu pe uşa unui bloc din cartierul Mănăştur vecinii sunt avertizaţi cu un anunţ ameninţător în ce priveşte zgomotele. Dacă pe vremea lui Ceauşescu bătutul în ţeavă era arma ameninţătoare a celor deranjaţi de zgomote, acum am trecut la afişele A4 lipite la intrare sau la bârfele cu aromă de bullying pe grupurile de WhatsApp ale asociaţiilor de locatari. Vă sună cunoscut?

Dacă locatarii din Cluj-Napoca din blocurile noi se plâng că acestea sunt prost izolate fonic şi îi aud pe vecini, să ştiţi că şi cei din blocurile vechi păţesc EXACT la fel. Un exemplu ar fi un bloc construit în anii 1970 în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca în care s-a folosit nu doar beton, ci şi cărămidă care are probleme serioase la capitolul antifonare.

Sau poate doar oamenii au probleme, iar blocul nu are nimic greşit în zidăria şi arhitectura lui. Uneori cei de la bloc se simt deranjaţi de vecinii lor în afara orelor de linişte legale şi reclamă zgomotele ca şi cum într-un imobil cu sute de locatari ar trebui să fie linişte de mormânt mai mereu. 

Un anunţ (VEZI FOTO) postat la scara blocului avertizează cu privire la viaţa privată a unor locatari, care, din punctul de vedere al altora ar trebui pusă pe pauză. Dar nu e singurul exemplu. Pe unii îi deranjează zgomotul ţevilor de la încălzire, pe alţii zgomotul apei la duş sau la WC, pe alţii copiii care plâng sau scapă lucruri pe parchet, pe alţii maşinile de spălat care nu sunt la cea mai înaltă clasă de silenţiozitate, pe alţii certurile din casele altora, pe alţii muzica, televizoarele, şi câte şi mai câte. 

Important e să fie mereu scandal pentru ceva. Deoarece unii atâta au înţeles din convieţuirea la bloc, un motiv în plus să îşi descarce nervii şi supărările pentru că ei sunt "bolnavi" şi au nevoie de linişte. Pentru informarea acelora, la bloc stau şi alţi oameni blonavi... dintre care unii da, au copii, alţii spală haine, alţii mai fac şi duş, alţii încă se încălzesc cu Termoficarea, alţii mai sparg pereţi, alţii au viaţă intimă şi privată, şi da, alţii cântă la pian sau la vioară (şi unora chiar ne-ar plăcea enorm să fim vecinii lor). 

Asta e realitatea şi ne adaptăm dacă vrem să fim o comunitate. O familie mare la bloc. Dacă vrem să fim hărţuitori bombănitori vom comenta la fiecare sunet şi poate vom cere administraţiei să încuie gura păsărilor dacă vor cânta pe la ora 5 primăvara aceasta. Că e oră de linişte!

PS: "Eu aș sugera mutarea la țară, în final, căci până și la azil e o comunitate de... bloc", propune un cititor al ZIUA de CLUJ. 

Comenteaza