Cum decurge Programul Rabla Local, în Florești? A mai rămas o săptămână pentru înscrieri

Cum decurge Programul Rabla Local, în Florești? A mai rămas o săptămână pentru înscrieri
| Foto: alpinist_den - Depositphotos.com

Rabla Local a fost lansat, luni, 31 iulie, și este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei. 

În cadrul programului Rabla Local, ministerul Mediului va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, iar 20% va fi suportat de către autoritatea publică locală.

Primăria din Florești a alocat un buget pentru 600 de autoturisme. Edilul a anunțat câți floreșteni s-au înscris până în prezent în acest program.

“Primăria Florești are alocat 600 de locuri. Până acum s-au înscriși 148 de persoane. Administrația Fondului pentru Mediu alocă 2400 de lei, iar restul de 600 de lei sunt de la bugetul local”, a declarat, la ZIUA LIVE, Bogdan Pivariu.

Înscrierile din această sesiune se fac până la data de 31 august.

“După data de 31 august, primăria primește lista cu persoanele înscrise. Acestea vor depune dosarul la primărie după ce vor fi contactați de către reprezentanții noștri. Vor mai fi și alte sesiuni de înscrieri, până la epuizarea locurilor alocate. Programul Rabla este un program foarte important care merge spre această zona de conservare și de întoarcere spre verde”, a adăugat edilul.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM.

Condiții de eligibilitate: 

  • solicitantul este persoană fizică cu domiciliul pe raza teritorială a delegatului;
  • solicitantul deține în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani ssi se află în evidențele fiscale ale UAT delegat, cu excepția persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;
  • solicitantul nu este înregistrat cu obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
  • solicitantul nu a obținut și nu este pe cale să obțină finanțare prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;
  • solicitantul nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • solicitantul se angajează să predea spre casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare;
  • solicitantul se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
  • autoturismul este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului;
  • autoturismul, la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării;
  • autoturismul are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • autoturismul conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație. 
Comenteaza