Cluj-Napoca, orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor (studiu Euronews) / Mai tăiem Pădurea Hoia?

Cluj-Napoca, orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor (studiu Euronews) / Mai tăiem Pădurea Hoia?
| Foto: Silvia Pugna - ZIUA de CLUJ

Cu 32 de decese premature la 100.000 de locuitori, în fiecare vară (aproximativ 100, raportat la populația orașului), Cluj-Napoca se află pe primul loc între cele 93 de orașe europene cuprinse într-un studiu care a analizat efectul lipsei copacilor din zonele urbane.

”Orașul Cluj-Napoca, din România, a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de locuitori. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, se arată într-un articol publicat în ediția online, din 1 februarie, a Euronews.

Articolul citează studiul ”Răcirea orașelor prin infrastructura verde urbană: o evaluare a impactului asupra sănătății orașelor europene”, publicat, pe 31 ianuarie, în ediția online a uneia dintre cele mai prestigioase reviste de știință din domeniul sănătății The Lancet.

Plantarea mai multor copaci în orașele europene ar putea reduce numărul deceselor cauzate de valurile de căldură cu mai mult de o treime, arată o nouă cercetare. Străzile mărginite de copaci și spațiile verzi fac orașele locuri mult mai frumoase în care să locuiești și să lucrezi, transmite romaniacurata.ro.

„Factorii politici trebuie să acorde prioritate plantării copacilor. Acest lucru devine din ce în ce mai urgent pe măsură ce Europa se confruntă cu fluctuații de temperatură mai extreme cauzate de schimbările climatice. Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătății, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, internarea la spital și moartea prematură.”, transmite Tamara Iungman, autorul principal al studiului, citat de Euronews. 

Povara mortalității atribuită (efectului de insulă de căldură urbană – n.a.) a variat foarte mult între orașe: la 100.000 de locuitori standardizați pe vârstă, UHI nu a fost asociată cu niciun deces prematur în Göteborg, comparativ cu 32 în Cluj-Napoca. 

"Problema copacilor și a pădurilor din zona periurbană a Clujului este una care i-a mobilizat pe o parte din clujeni. Cele mai recentăe implicări sunt pentru salvarea Pădurii Hoia, din zona Florești/Cluj-Napoca/Baciu, amenințată cu distrugerea de proiecte imobiliare. De asemenea clujenii au avut parte de acţiuni de toaletare cu drujbele a copacilor sănătoși în oraș sub pretextul că aceştia ar prezenta, ”pericol de prăbușire”, atrage atenţia activistul de mediu Mihai Goţiu. 

CITEŞTE ŞI: Au început "mutilările de primăvară" a spaţiilor verzi din Cluj-Napoca

Comenteaza