Apel la donare de sânge în Cluj. „Împreună să aducem o speranță bolnavilor care au nevoie de sânge”

Apel la donare de sânge în Cluj. „Împreună să aducem o speranță bolnavilor care au nevoie de sânge”
| Foto: Facebook / Forna Maria

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică Cluj face un apel la clujenii care au o stare de sănătate bună să se alăture campaniei de donat sânge organizată de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

În fiecare an, în data de 14 iunie, se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. C onsiliul Județean Cluj, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj prin membrii săi: Instituția Prefectului Județului Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Avram Iancu", Poliția Locală Cluj-Napoca și Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Alexandru Vaida Voevod”, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Cluj, inițiază o campanie de donare de sânge la care vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice.

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică Cluj inițiază miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 08:00, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Strada Nicolae Bălcescu, Nr. 18, Cluj-Napoca, a treia campanie de donare de sânge după ce anul trecut, la cele 2 campanii, peste 300 de donatori din cadrul instituțiilor au donat sânge.

„Fac un apel la clujenii care au o stare de sănătate bună, să ni se alăture miercuri, iar împreună să aducem o speranță bolnavilor care au nevoie de sânge. Nu doar cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge ci în fiecare zi, trebuie să depunem toate eforturile pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge dar și de a le mulțumi celor care sunt donatori fideli și care au contribuit la salvarea de vieți omenești”, a transmis Forna Maria, Președinte ATOP Cluj.

Pentru a deveni donator de sange trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • greutate peste 50Kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  • să nu fi avut vreo interventie chirurgicală în ultimele 6 luni;
  • dacă ești femeie să nu fii: însarcinată, în perioada de lauzie, în perioada menstruala;
  • să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
  • să nu urmezi tratamente pentru anumite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Nu poti sa fii donator daca ai sau ai avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, potrivit Centrului Regional de Transfuzie Cluj Napoca.

Comenteaza