5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023

5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023
| Foto: Pixabay

Clujul s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani. Începând cu stăruința antreprenorilor care au văzut multe oportunități în acest oraș și au creat zeci de mii de locuri de muncă și continuând cu mediul academic, care atrage zeci de mii de studenți în fiecare an, Clujul a făcut pași importanți înspre ceea ce ne dorim de la un oraș European. Însă mai e mult de lucru...

În perioada 2000-2019, în care PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori conform Eurostat, urbea de pe Someș a fost orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Totodată, Clujul a atras foarte mulți tineri, în special studenți, iar viața socială și culturală a orașul a înflorit. Și-au făcut apariția mai multe festivaluri de film și muzică, iar orașul a devenit din ce în ce mai vizibil pentru turiști și investitori. Cu toate acestea, dezvoltarea Clujului a venit și o parte mai întunecată și trebuie să facă față, ca oricare alt oraș din lume, la diverse provocări.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu cinci profesioniști care cunosc părțile bune și cele mai puțin bune ale Clujului și i-a rugat să prezinte 5 lucruri care ar face orașul mai bun în 2023.

Șerban Țigănaș, arhitect

5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023

„1. În primul rând oameni mai buni. De la politicieni în primul rând, administratori, profesioniști, cetățeni născuți, veniți sau stabiliți aici. Deci oameni mai buni, acesta-i primul lucru și, cred eu, cel mai important care ar face Clujul mai bun.

2. Presa mai bună. Mass-media care vehiculează ideile, le califică, le urăsc sau le dau vizibilitate, prioritate și importanță are un rol extrem de important. O mass-media mai bună ar face lucrurile mai bune.

3. Cred că trebuie să ne jucăm atuurile mai bine, iar atuurile Clujului sunt în primul rând niște chestiuni legate de tinerețea orașului, de populația tânără, de studențime și de tinerii profesioniști. Dacă ei vor fi mai buni și vor face lucruri mai bune ca studenți, ca și consumatori de cultură și entertainment, ca plătitori de taxe, antreprenori și oameni care duc mediul social și economic la nivelul următor, atunci orașul va fi mai bun.

4. Să ne ocupăm sau să ne dăm seama care sunt principalele probleme ale Clujului și nu problemele care sunt spectaculoase sau aduse mereu în primă instanță și care îi fac pe unii sau ne fac chiar pe noi să definim Clujul sau să-l asociem cu niște lucruri care, în opinia mea, nu sunt neapărat cele care-l definesc sau cele mai importante de rezolvat. Spre exemplu, problema cea mai mare a Clujului nu este traficul, circulația, aglomerația sau alte definiții de tipul acesta care i se pun Clujului, ci coerența socială, coerența economică. Clujul ar trebui să fie un oraș în care să îți placă să trăiești și să nu-ți fie frică să trăiești. Frică însemnând să nu ai bani destui, să rămâi fără, să nu te apere cine trebuie, să nu se rezolve problemele, să nu ai încredere în administrație și să simți că viața în acest oraș este o perpetuă luptă pentru a prinde un loc în față.

5. Încă un lucru, fără îndoială, ține și de profesia mea, arhitectură mai bună”

Cristian Hordilă, manager TIFF

5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023

,,1. Mai puține mașini și mai mulți pietoni și biciclete (și piste pentru ele).

2. Mai multă verdeață și parcuri.

3. Cartiere animate de evenimente culturale.

4. Mai mult timp și interes pentru cultură.

5. Mai mult timp pentru noi și dialog între noi.”

Radu Albu-Comănescu, analist politic

Moştenitorul Coroanei României: Nicholas de Roumanie

„1. Primul lucru ar fi standarde mai ridicate și asumate la nivel de primărie în lucrările publice. Întreținerea lucrărilor în Cluj este deficitară. E o lipsă de control.

2. Traficul: Aici e o chestie dublă pentru că și cetățenii trebuie să înțeleagă că mașina devine o problemă, mai ales într-un oraș care are mai mult de două mașini pe cap de locuitori. În acest sens, primăria ar trebui să ducă politici mai convingătoare de a face clujenii să înțeleagă că transportul public e mai bun decât mașina personală, cu excepția celor care vin din suburbii.

3. Vizibilitate internațională crescută a Clujului. Asta înseamnă, dincolo de Untold, care știm ce înseamnă deja, evenimente care să dea Clujului o vizibilitate mai bună în Europa. Să fie un oraș mai credibil, unde să găsești soluții. La intersecția dintre activitatea primăriei și cea a universităților de pildă, să existe un soi de platformă care să ofere o vizibilitate internațională mai mare.

4. O viață culturală care să depășească doar condiția de festivaluri și concerte. Mă refer la lipsa de muzee și calitatea acestora. Deci, practic, Clujul să urce spre un nivel de participare culturală superioară. Asta înseamnă cel puțin fondarea unui muzeu de artă modernă.

5. Regândirea guvernanței locale. Modul relațional în care Clujul comunică cu suburbiile sau ceea ce ar putea fi suburbiile sale trebuie reconceput deoarece orașul este în creștere, iar existența unui transport public bun sau crearea de locuri de muncă între comunele imediat învecinate ar îmbunătății modul în care Clujul relaționează cu suburbiile sale. Prin urmare ar trebui o transformare completă a guvernanței locale în sensul relației cu zona metropolitană și suburbană.”

István Szakáts, activist civic

5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023

„1. O cetățenie mai angajată

2. O administrație „nefake”.

3. O Universitate „nelinge talpă”

4. O presă mai critică

5. O guvernanță locală asumată.”

Alin Vaida, director executiv Jazz in the Park

5 lucruri care ar face Clujul un oraș mai bun în 2023

„1. Clujul ar fi mai bun în 2023 dacă ne-am bucura mai mult de ce avem, dacă ne-am trage un pic sufletul. Dacă ne-am bucura mai tare de particularitățile pe care le are Clujul: de la cel mai mic stand de mâncare, la cele mai importante instituții și spații.

2. Dacă ne-am lăsa un pic de timp liber, de introspecție, față de cum au fost ultimii ani, dacă am trage niște concluzii din asta.

3. Dacă ne-am uita mai mult decât până acum la aspectele care au nevoie de mai multă atenție, cum ar fi comunitatea din Pata Rât, de exemplu.

4. Dacă am conduce mai puțin mașinile pe care le avem și ne-am folosi de infrastructura existentă.

5. Un club de jazz, dar muncim noi la asta deja.”

Concluzia, dacă putem trage una, este că e nevoie de mai mult de cinci lucruri pentru a transforma Clujul într-un oraș mai bun în 2023. Dar totul se rezumă la oameni. Dacă vom fi mai implicați civic, mai profesioniști, dar și mai atenți cu cei din jurul nostru, am putea provoca acea schimbare pe care ne-o dorim cu toții.

Articol de Nicușor Mitrea

Comenteaza