Zi liberă pentru angajații care participă la cursuri de prim ajutor

Zi liberă pentru angajații care participă la cursuri de prim ajutor

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari USR și depus recent la Senat le-ar putea aduce o nouă zi liberă angajaților din România. Condiția este ca aceștia să participe la cursuri de prim ajutor. În același timp, angajatorul va putea deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate. Legea ar urma să se aplice și la stat, și la privat.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează deputatul USR, Alin Apostol, unul dintre inițiatori.

Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs, notează avocatnet.ro.

Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

În același timp, USR anunță că a depus și un proiect care prevede predarea educației de prim ajutor în școli. Acesta are scopul de a preîntâmpina tragedii, precum cea de la Cluj, unde o elevă a murit înecată cu un jeleu.

În teorie, arată USR, educația de prim ajutor este încorporată în materia Educația pentru sănătate. În realitate, însă, Educația pentru sănătate este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie. În plus, Educația de prim ajutor beneficiază doar de un subcapitol în manualele de clasa a V-a și a VI-a de Educație pentru sănătate.

Comenteaza