"Zero COVID", greu de atins! Disperare în China: Mii de cazuri noi de infectare, chiar înaintea unui congres al Partidului Comunist

"Zero COVID", greu de atins! Disperare în China: Mii de cazuri noi de infectare, chiar înaintea unui congres al Partidului Comunist

China a înregistrat luni cele mai multe cazuri de COVID din ultima lună, în contextul apropierii unui congres crucial al Partidului Comunist la Beijing, fapt care le-a plasat pe autorităţile chineze în stare de alertă.

Partidul Comunist Chinez (PCC) va organiza începând de duminică în capitala ţării un congres cincinal major, care ar trebui să îi permită preşedintelui Xi Jinping să obţină cel de-al treilea mandat al său la conducerea gigantului asiatic, informează AFP, citată de Agerpres.

Odată cu apropierea acestui eveniment politic important, autorităţile locale înăspresc restricţiile sanitare în toate regiunile ţării pentru a evita orice situaţie potenţial periculoasă.

La Shanghai, mai multe zeci de mii de locuitori au fost plasaţi în lockdown începând de luni.

De asemenea, mai multe cartiere din această metropolă, capitala economică a Chinei, au fost închise brusc weekendul trecut, după ce autorităţile sanitare au descoperit vineri 23 de noi cazuri pozitive.

China este ultima mare economie a lumii care continuă să aplice o strategie sanitară deosebit de strictă, denumită "zero COVID", ce prevede plasarea în carantină a persoanelor testate pozitiv, lockdownuri ţintite, precum şi teste PCR generalizate şi obligatorii pentru a avea acces în spaţii publice.

În Shanghai, garduri verzi au fost ridicate în jurul unor clădiri, făcându-i pe localnici să se teamă de revenirea măsurilor mai radicale. În primăvară, autorităţile chineze i-au plasat în lockdown, fără preaviz, pe cei 25 de milioane de locuitori ai metropolei chineze.

"Cei mai mulţi oameni au impresia că ne-am întors în aprilie sau în mai", când ieşirea din propria locuinţă era imposibilă, a declarat un locuitor din Shanghai, care a preferat să îşi păstreze anonimatul de teama represaliilor.

Comenteaza