Voluntariatul, o tradiție pentru studenții mediciniști din Cluj

Voluntariatul, o tradiție pentru studenții mediciniști din Cluj
Se luptă zilnic să salveze cât mai multe vieţi şi nu cer nimic în schimb. Voluntarii SMURD, căci despre ei este vorba, încearcă de mai bine de 24 de ani la nivel naţional şi de 20 de ani la Cluj să pună bazele unui serviciu care să îmbunătăţească sistemul sanitar din România.

Chiar dacă în România voluntariatul a prins puteri abia în ultimii an, acesta este practicat cu sârguinţa de mai bine de 20 de ani de paramedicii SMURD. Înfiinţat în iulie 1994, SMURD  Cluj a prins viaţă datorită voluntarilor, care au arătat cum prin munca, priceperea si devotamentul de care au dat dovada au reuşit demararea unui sistem care salvează zilnic sute de vieţi.

Pentru SMURD, voluntarii sunt oameni de bază, oameni fără de care serviciul nu ar putea funcţiona sub nicio formă. La Cluj spre exemplu, unde se situează unul dintre cele mai mari centre SMURD, voluntariatul a devenit deja o tradiţie. "Știu cât de greu a fost şi ştiu cât de mult au muncit colegii noştri. Mulţi din cei care sunt acum medici au trecut prin faza asta de voluntariat şi este de apreciat modul în care s-au dedicat unui serviciu fără sa le revină nimic, în afara mulţumirii ca ajută pe cineva. Ei bine, Clujul are o semnificaţie aparte pentru că a păstrat foarte bine tradiţia cu voluntariatul, iar UMF sprijină mai departe această tradiţie pe care o consider extrem de importantă. Clujul este pentru noi un termen de referinţă in dezvoltarea SMURDului. Este unul dintre primele judeţe care au îmbrăţisat ideea şi au dus-o unde suntem", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, aflat la Cluj cu ocazia aniversării a 20 de ani SMURD Cluj.

De la voluntar la şef în cadrul SMURD. Adela Golea, cea care ocupă în acest moment funcţia de medic şef al UPU-SMURD, şi-a inceput cariera odata cu înfiinţarea SMURD Cluj, fiind pe atunci studentă în anul doi. Îşi aminteste şi acum primele intervenţii la care a participat şi speră că voluntariatul va prinde puteri şi va dezvolta şi mai mult serviciul."Îmi aduc aminte că la prima intervenţie din această familie făcea parte un domn care era paramedic în Germania. Primul nostru caz a fost un accident de bicicletă. Când am ajuns acolo, în momentul în care coboram din maşină acel biciclist a fost ridicat de cineva şi atunci l-am auzit pe medicul neamţ spunând "Nichts, nichts, nichts!" (Nimic, nimic nimic!) Nu înţelegeam ce înseamnă; spunea acest lucru pentru că cei care l-au ridicat n-au făcut acea tracţiune în ax şi era riscul ca acest pacient să aibă fractură de coloană, să facă secţiune completă de măduvă şi să nu mai avem ce face cu acest pacient. În acel moment am înţeles foarte bine, deşi nu îmi era foarte clar sau nu ştiam toate manevrele în cazul unui accident, că trebuie să ştii cu precizie ceea ce faci şi să faci la momentul oportun", declară medicul Adela Golea.

Voluntarii SMURD muncesc cot la cot cu medicii şi asistentele, iar avantaje sunt pentru ambele părţi implicate: voluntarii au ocazia să înveţe, să se perfecţioneze, să facă performanţă, iar SMURD câştigă oameni pe care îi pregăteşte şi care ajută zilnic la savarea a zeci de vieţi. "Cred că majoritatea medicilor care sunt acum la SMURD au fost început să lucreze în această familie ca şi studenţi, atunci când eram voluntari, şi cred că atunci am început să formăm o familie, ne-am simţit foarte bine şi nu am mai vrut să plecăm de aici. Entuziasmul este mare pentru voluntari; poate că la un moment dat greutăţile drumului te-ar face să renunţi, dar în momentul în care ai lângă tine nişte oameni tineri, care vezi că îşi doresc foarte mult să meargă pe acest drum, îşi doresc foarte mult să înveţe, pur şi simplu te naşti cu fiecare dintre ei, iar noi, cei de la SMURD, odată cu fiecare generaţie pe care o formăm practim întinerim, ceea ce este un lucru bun. Voluntarii îşi doresc să se implice, iar baza materială cu care îi pregătim acum este mult mai bună faţă de ce am avut noi şi cred că asta este necesar ca întotdeauna să faci în aşa fel încât să dezvolţi şi să creşti ceva sub tine. Metaforic vorbind, dacă un pom creşte singur şi nu lasă să se dezvolte şi nicio crenguţă să apară în plus nu s-a rezolvat nimic; eu zic că ai lucrat degeaba sau nu era locul tău acolo", menţionează Adela Golea.

Tinerii aleg sa se implice ca voluntari încă din primii ani ai facultăţii. Chiar daca nu primesc niciun ban în schimb, satisfacţia faptului că salvează în fiecare zi vieţile câtorva zeci de oameni le aduce mulţumirea necesară acestor voluntari. Cătălin este unul dintre cei care a ales să se implice la SMURD Cluj în urma cu aproape cinci ani şi să încerce să schimbe ceva în sistemul sanitar românesc."Există o mulţime de motive pentru care am ales să fac parte din familia SMURD în primul rând am aflat că persoanele de aici sunt persoane minunate şi m-am gândit că m-aş putea integra şi eu. În al doilea rând datorită faptului că la SMURD se pune accent pe bazele practice ale medicinei, pe când la facultate primează baza teoretică şi am considerat că acest lucru m-ar ajuta în cariera profesională de medic. Aş putea să spun că am reuşit să devin un om mai responsabil, mai meticulos; de asemenea, relaţiile interumane mă ajută să fiu mai deschis, să încerc să fiu şi altruist, să mă dăruiesc în tot ceea ce fac", spune Cătălin Constantinescu, paramedic voluntar SMURD.

Studenţii la medicină au în acest fel posibilitatea ca prin practicarea acţinilor de voluntariat să se perfecţioneze şi să contribuie zilnic la salvarea unor vieţi. Recrutările de voluntari pentru SMURD se organizează periodic, criteriile de selecţie fiind riguroase.

Comenteaza