Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie

Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie
| Foto: GettyImages

Un document publicat miercuri seara în Monitorul Oficial arată cum se schimbă procedurile prin care pacienții COVID asimptomatici sunt declaraţi vindecaţi.

Ordinul de ministru detaliază și criteriile de internare și de externare în cazul pacienților COVID. Pacienții asimptomatici, care nu au modificări biologice pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de cum decide medicul, iar vindecarea lor va fi stabilită de către medicul de familie, anunţă Digi24.

Dacă sunt izolați acasă, ei vor rămâne în izolare timp de 14 zile, iar medicul de familie trebuie să le supravegheze telefonic, zilnic, starea de sănătate și dacă va constata că în cele 14 zile nu apar simptome de boală, atunci medicul de familie va face o scrisoare medicală către DSP și astfel, acest pacient este declarat vindecat și toate aceste date vor fi introduse în platforma oficială, iar el va apărea în statistica persoanelor vindecate.

În cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesară retestarea după cele 14 zile de izolare și își pot relua activitatea, pot merge la serviciu, dar cu condiția ca alte zece zile, după cele 14 de izolare, să păstreze distanța față de colegii de serviciu, de exemplu, și să poarte mască.

În acest document sunt specificate pentru prima oară în detaliu reguli de igienă pentru persoanele care se află în carantină și izolare. Acestor persoane li se spune și cum să se spele pe mâini, să se șteargă cu un prosop de hârtie dacă au, dacă nu, cu un prosop pe care să-l spele imediat.

Băile și toaletele trebuie dezinfectate cel puțin o dată pe zi cu substanțe pe bază de clor. Hainele sau lenjeria de pat sau prosoapele de baie trebuie spălate la o temperatură de 60-90 de grade.

Comenteaza