Vaccinul Moderna asigură cel puţin trei luni de imunitate

Vaccinul Moderna asigură cel puţin trei luni de imunitate

Vaccinul Moderna împotriva covid-19 a produs anticorpi care au persistat 90 de zile de la vaccinare, o veste bună în contextul în care autorizarea sa este studiată în mai multe ţări, potrivit unui studiu asupra unui număr de 34 de participanţi efectuat la începutul testelor clinice, publicat în revista medicală New England Journal of Medicine, relatează AFP.

Durata protecţiei este fără îndoială mai lungă, însă este vorba despre primele date cu privire la o perioadă de mai multe luni, validate în mod independent de către o revistă ştiinşifică.

Participanţii urmează să fie urmăriţi timp de 13 luni în vederea verificării protecţiei pe termen mai lung, anunţă autorii.

Cercetători de la institute naţionale de sănătate au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva noului coronavirus la 90 de zile după cea de a doua doză de vaccin, care se administrează la 28 de zile după prima doză.

Ei au observat o scădere ”uşoară” şi aşteptată a nivelului anticorpilor la participanţii vaccinaţi, însă un nivel care a rămas mare şi superior imunităţii naturale observate la foşti bolnavi vindecaţi de covid-19.

În plus nu s-a observat niciun efect secundar nedorit în testul din faza 1, care a început în martie.

Anticorpii sunt doar o componentă a reacţiei imunitare prin intermediul limfocitelor B - care produc anticorpii - şi T - care omoară celulele infectate.

Cercetărtorii precizează că datele cu privire la celulele memoriei imunitare nu sunt cunoscute încă, dar că studii precedente au arătat că vaccinul activa bine celulele ucigaşe.

Anthony Fauci, directorul Institutului de boli infecţioase, declara pentru AFP într-un interviu recent că este ”sigur” că memoria imunitară creată de către vaccin are să dureze o vreme.

Însă ”nu ştim dacă va fi unul, doi, trei sau cinci ani. Nu ştim”, declara el. Numai timpul va permite aflarea acestui lucru.

”Este o veste destul de pozitivă per ansamblu”, a declarat pentu AFP Benjamin Neuman, un profesor la Universitatea Texas A&M, referindu-se la noul studiu. El notează că inclusiv la persoanele în vârstă reacţia imunitară este ”rezonabil de puternică”.

Etichete
Comenteaza