Vaccinarea împotriva COVID-19. Ce reacţii adverse pot apărea după rapel

Vaccinarea împotriva COVID-19. Ce reacţii adverse pot apărea după rapel

Până acum în România au fost vaccinate împotriva noului coronavirus peste 513.000 de persoane, dintre care 57.275 au primit deja cea de-a doua doză.

Doctorul Cristian Oancea explică faptul că este normal ca populaţia să se îngrijoreze că vor apărea efecte secundare, dar ele nu pun viaţa în pericol. El însuşi se numără printre cei care au avut reacţii destul de severe, dar nu atât de grave încât să necesite îngrijiri medicale sau să nu poată merge la serviciu.

„După rapel, am avut cefalee, mialgii, altralgii, dar pe care le-am depăşit cu tratament simptomatic. Deci, nu trebuie să ne speriem. Sunt raportate la două treimi din cazuri, atât de firma producătoare, cât şi de noi. Trebuie să le privim ca pe un lucru normal, pentru că organismul nostru crează anticorpi, crează o stare imună, care să ne apere şi să lupte cu boala”, a declarat medicul Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara, potrivit Mediafax.

Medicul Diana Manolescu oferă sfaturi despre cum pot fi depăşite aceste efecte. „În funcţie de fiecare reacţie care poate să apară, tratamentul este diferit. O durere de cap poate să aibă o intensitate diferită, la fiecare persoană. Cred că fiecare îşi cunoaşte gradul de sensibilitate. Se pot administra antialgice sau antiinflamatorii, ca să treci mai uşor peste această reacţie post-administrare”, a spus Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeş Timişoara.

„Simptomele şi cele post boală, pentru cei care reuşesc să treacă şi să treacă cu bine prin boală, sunt mult mai grave decât acea zi, sau acele două zile în care noi ne resimţim după vaccinare”, a completat medicul Cristian Oancea.

Conform CANCAV, în urma administrării a 570.704 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, la un număr de 513.429 persoane din care 456.154 vaccinate cu 1 doză și 57.275 vaccinate cu 2 doze, s-au înregistrat 1.384 reacții comune și minore, din care 403 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 981 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Alte 2 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Comenteaza