Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în încă două țări

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în încă două țări

Încă două țări au anunțat că opresc administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 după ce mai multe ţări au raportat posibile efecte secundare grave.

Agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca măsuri de precauţie, anunţă Reuters. Autoritatea letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni, scrie Mediafax.

"Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse", a afirmat agenţia într-un comunicat.

Vecinii scandinavi ai Suediei, Danemarca şi Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, formare de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite după vaccinarea cu AstraZeneca.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

Germania, Franţa şi Italia au declarat luni că vor opri administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 după ce mai multe ţări au raportat posibile efecte secundare grave, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

Pe de altă parte, în România va continua campania de imunizare cu toate vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în momentul de faţă la nivel european, inclusiv cel produs de AstraZeneca, a anunţat CNCAV, luni seara, în urma unei ședințe extraordinare la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

 

Comenteaza