Undă verde de la guvern pentru Spitalul Regional din Cluj. 849 de paturi şi 19 săli de operaţie, peste 2,5 miliarde de lei

Undă verde de la guvern pentru Spitalul Regional din Cluj. 849 de paturi şi 19 săli de operaţie, peste 2,5 miliarde de lei
| Foto: Arhiva

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, executivul a aprobat luni, hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Spital Regional de Urgenţă (SRU) Cluj. Cererea de finanţare va fi depusă în octombrie la Comisia Europeană (CE).

SRU Cluj va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 mp şi 849 de paturi, dintre care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele șase centre. Vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital. Toate secţiile vor include şi câte o componentă de arşi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie, iar valoarea investiţiei este de 2,5 miliarde de lei. 

Vor exista următoarele centre:

• Centrul pentru cap şi gât: specialităţi de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială
• Centrul toracic: pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară
• Centrul abdominal: gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală
• Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă: ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară
• Centrul de medicină internă: dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice şi endocrinologie, imunologie, hematologie
• Centrul pentru mamă şi copil: ginecologie, obstetrică, pediatrie şi chirurgie pediatrică, neonatologie
• Paturile pentru spitalizare de zi şi spaţiile pentru servicii medicale ambulatorii

Spitalul va fi construit pe șapte niveluri, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii, un heliport H-3, care va putea găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice.

Ministerul Sănătăţii precizează că imobilul va oferi anumite posibilităţi de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităţilor interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate şi transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.

“SRU Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienţi. Va fi dotat cu echipamente şi aparatura de cea mai înaltă performanţă. 

Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic şi terapeutice şi va  contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din Regiunea Nord-Vest. Estimăm că în octombrie vom depune la CE cererea de finanţare pentru acest spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Comenteaza