Un test de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului colorectal ar putea extinde opţiunile de screening

Un test de sânge pentru depistarea cancerului de colon, care a dat rezultate bune într-un studiu, ar putea oferi un nou tip de screening pentru această afecțiune.

Testul caută fragmente de ADN eliberate de celulele tumorale şi de formaţiunile precanceroase. Acesta este deja de vânzare în Statele Unite la preţul de 895 de dolari, dar nu a fost autorizat de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Producătorul testului, compania americană Guardant Health, anticipează o decizie a FDA în acest an.

În cadrul studiului, testul a detectat 83% dintre cancere, dar foarte puţine dintre excrescenţele precanceroase descoperite prin colonoscopie, standardul de aur pentru depistarea cancerului de colon. Pe lângă depistarea tumorilor, colonoscopiile pot preveni boala prin îndepărtarea excrescenţelor precanceroase numite polipi, scrie news.ro.

Întrucât unele persoane evită colonoscopia, o alternativă convenabilă sunt testele anuale de materie fecală.

În Statele Unite, screeningul este recomandat adulţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani care prezintă un risc mediu de cancer de colon. Frecvenţa depinde de tipul de test, o colonoscopie de rutină fiind recomandată la fiecare 10 ani.

Comenteaza