Un pacient ajuns într-un spital din România mănâncă de 3,66 lei la o masă

Un pacient ajuns într-un spital din România mănâncă de 3,66 lei la o masă

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, atrage atenția că statul român alocă 11 lei pentru meniul zilnic al unui bolnav, sumă din care trebuie asigurate trei mese pe zi, în condiţiile în care toate alimentele s-au scumpit.

Medicul Beatrice Mahler atrage atenția despre situația din spitale, în ceea ce privește asigurarea hranei pacienților, având în vedere că sunt alocați doar 11 lei alocați pe zi pentru hrana unui bolnav.

Aceasta spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că meniul pacienților este "simplu, repetitiv, sărac în vitamine" și că "nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate". Medicul subliniază că acienţii au de suferit, "deoarece fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine": "Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?"

"«Pâinea noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi». Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană… hrana din spitale.

Un pacient ajuns într-un spital din România mănâncă de 3,66 lei la o masă

În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză", explică managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Un pacient ajuns într-un spital din România mănâncă de 3,66 lei la o masă

Medicul amintește că, anul trecut, suma alocată pentru hrana zilnică a unui bolnav a crescut cu un leu, "de la 10 LEI la 11 LEI".

"Acel «PLUS 1 LEU», deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital.

Un pacient ajuns într-un spital din România mănâncă de 3,66 lei la o masă

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate", a mai scris dr. Beatrice Mahler.

Comenteaza