Un nou tratament pentru cancer este decontat în România. Intervenţia costă până la 20.000 de euro

Un nou tratament pentru cancer este decontat în România. Intervenţia costă până la 20.000 de euro
| Foto: foto Sasin Tipchai, Pixabay

Un nou tratament pentru cancer este decontat în România, în urma demersurilor realizate de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. 

Astfel, în România a fost introdusă decontarea tratamentului hepatocarcinomului cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv. Prima intervenție cu noul tratament fost realizată la un pacient din țară în 5 iunie, de către o echipă multidisciplinară de la Institutul Oncologic Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni.

“Prin comisiile Ministerului Sănătăţii de Oncologie, de Radiologie Intervenţională şi de Medicină Nucleară sunt deja făcute demersuri pentru rambursare prin CNAS sau prin Programul Naţional de Oncologie”, a declarat luni conf. univ. dr. Mirela Gherghe, de la Laboratorul clinic de medicină nucleară a Institutului Oncologic Fundeni, citată de Agerpres.

Bărbatul căruia i s-a făcut intervenţia pe 5 iunie a beneficiat de gratuitate, ca urmare a decontării tratamentului. Potrivit medicilor, aproximativ alţi 300 de pacienţi din România sunt eligibili pentru acest tratament.

Tratamentul hepatocarcinomului cu microsfere radioactive se realizează prin administrarea acestora prin cateterism arterial.

“Radiologul specialist în radiologie intervenţională cateterizează selectiv artera care hrăneşte, practic, şi care determină creşterea tumorii hepatice, şi pe această arteră se introduc aceste sfere marcate cu ytriu, care vor determina iradierea locală a tumorii, cu efecte minime pe ţesutul sănătos din jur şi pe un interval lung”, a explicat conf. dr. Mirela Gherghe.

“Acele sfere rămân acolo, prin embolizarea parţială a acelor artere, şi iradiază aproximativ o lună tumora respectivă, iar noi evaluăm beneficiile tratamentului, după o lună – până la trei luni. Practic, la trei luni putem stabili exact ce beneficiu a avut tratamentul pentru pacient”, a completat medicul.

Acest procedeu este recomandat la pacienţii cu hepatocarcinom în stadii avansate, care nu sunt operabile sau la pacienții cu metastaze hepatice de cancer colorectal în stadii avansate, care nu au răspuns la terapiile oncologice convenţionale.

“Cu ani în urmă, acest diagnostic însemna automat o condamnare la moarte, însemna maximum de şase luni de supravieţuire, după care însă am început să dispunem de metode terapeutice, inclusiv chirurgicale”, a afirmat prof. univ. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni.

“Bolnavul a fost operat de trei ori până acum, i s-au scos trei noduli de hepatocarcinom în succesiune, de fiecare dată a mai făcut o recidivă şi încă o recidivă, dar chirurgia nu este singura, în afară de rezecţiile care i s-au făcut, dispunem şi de transplant şi posibil să fie şi un candidat la transplant în viitor”, a adăugat medicul.

Intervenţia costă până la 20.000 de euro, a precizat Istvan Komporaly, managerul firmei care aduce în România microsferele pentru radioembolizarea tumorilor hepatice.

Comenteaza