Tratamente inovative în stomatologia clujeană

Tratamente inovative în stomatologia clujeană
910 medici clujeni au posibilitatea de a pune în practică tratamente inovative, în urma unei serii de cursuri organizate de Societatea de Stomatologie Estetică. Ei au învăţat să facă implanturi fără incizii şi să creeze dinţi personalizaţi din ceramică în cabinet.

Pacienţii clujeni pot beneficia de tratamente stomatologice inovative, graţie proiectului Dinamism, Eficienţă şi Noi Tehnologii în medicina dentară (DENT), care a pregătit, cu fonduri europene, peste 3.000 de medici dentişti, pe parcursul a 3 ani. Coroanele dentare, precum şi faţetele pot fi create în câteva ore, după o scanare în cabinetul medical a cavităţii bucale şi prelucrarea datelor cu ajutorul unui soft specializat.

"În aceşti trei ani am avut un regal de conferinţe şi de demonstraţii practice. Pe parcursul evenimentului au fost abordate toate domeniile medicinei dentare. Au avut loc o serie de prezentări legate de tratamente minim invazive, astfel încât posibilităţile de menţinere a structurilor dentare indemne într-o măsură cât mai mare să fie unul din obiectivele fiecărui tratament. Au fost prezentări care au introdus variante noi ale albirilor dentare, de faţetare noi: faţete foarte subţiri aşa încât intervenţia asupra structurilor dentare e minimă, uneori chiar fără şlefuirea dinţilor şi au fost prezentate multe categorii de coroane integral ceramice", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, preşedinta Societăţii de Stomatologie Estetică Cluj, Daniela Dudea.


În domeniul implantologiei, pacienţii pot să-şi recapete zâmbetul în câteva ore. "Au fost organizate cursuri pe stomatologie digitală şi pe tehnici de radio-diagnostic computerizat. În cadrul stomatologiei digitale aş menţiona posibilitatea amprentei optice. Înseamnă că amprenta clasică cu materiale neplăcută pentru pacient a fost înlocuită cu o scanare a dinţilor cu ajutorul unor softuri de specialitate se face designul coroanelor sau faţetelor şi cu ajutorul unor unităţi de frezare în cabinetul de medicină dentară se realizează dinţii imediat, lângă pacient. Se scurtează timpul de aşteptare pentru o lucrare cu o săptămână; lucrarea este gata în câteva ore în cabinetul de medicină dentară. Şi precizia şi estetica lucrărilor este foarte mare, pentru că vorbim de lucrări integral ceramice fără niciun fel de suport metalic sau orice alt fel de suport de susţinere care ar putea afecta estetica", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul de proiect DENT, Florin Lăzărescu.

Analiza computerizată 3D este al doilea aspect inovativ prezentat medicilor clujeni pe parcursul celor 20 de conferinţe. Pacienţii clujeni vor putea beneficia de implanturi fără incizii.
"Al doilea punct este computerul tomograf. Este de neconceput, la momentul actual, să se efectueze implanturi dentare sau intervenii chirurgicale fără o analiză tridimensională a structurilor dure osoase în prealabil şi, de aceea, această analiză combinată cu amprenta optică poate duce la realizarea unor ghiduri chirurgicale, ceea ce presupune efectuarea unui implant dentar fără a mai efectua incizie. Pentru pacient este un avantaj major pentru că trauma sau stressful post-operator este mult diminuat. Nu o să mai vedem acele edeme în urma intervenţiilor chirurgicale", a arătat Lăzărescu.

Deşi dotarea unui cabinet medical cu un computer tomograf şi cu softurile de scanare şi unităţile de frezare în cabinet se ridică la 200.000 de euro, costurile pentru pacient scad semnificativ.

"Se elimină paşii intermediari: laboratorul de tehnică dentară, nu mai există costuri. Cabinetul poate să varieze preţul de cost în funcţie de necesităţile locale şi poate să-l diminueze pentru că nu mai există costuri către terţi", a punctat Lăzărescu.

La programul DENT finanţat cu 12 milioane de lei prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane au participat, în total, aproape 4.000 de dentişti din România.

 

Etichete
Comenteaza