Tratamente inedite pentru cancer şi Alzheimer, dezvoltate la Cluj VIDEO

Tratamente inedite pentru cancer şi Alzheimer, dezvoltate la Cluj VIDEO
Cancerul ar putea fi tratat cu venin de albine, iar alzheimerul, cu neuroni din placentă. Cercetările sunt realizate de doi studenţi de anul I de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj. Primele rezultate ar putea apărea peste doi ani. Până atunci, conducerea universităţii a anunţat că va construi din bani europeni un centru de cercetare unic la nivel naţional, care va costa 7 milioane de euro.

Un student de anul I de la Facultatea de Medicină, fost olimpic în liceu, a demarat un proiect de cercetare prin care îşi propune să găsească leacul pentru cancer. Studentul susţine că veninul albinelor ar putea fi antidotul.

"Încercăm sa vedem ce efect ar avea veninul de albine asupra celulelor normale şi în special asupra celor modificate ca în cazul cancerului. Să vedem dacă există posibilitatea unui tratament cu astfel de substanţe. Proiectul se întinde pe 24 de luni", a spus Alexandru Bolunduţ, student.

Un alt student, tot din anul I, speră să poată trata boli precum alzheimer şi parkinson cu ajutorul celulelor extrase din placentă.

"Practic noi luam anexe fetale, placenta aceea care se preleveaza la nastere. Putem face acele celule sa se transforme in neuroni. Odata formati neuronii ii folositm in boli neuro-degenerative precum alzheimer", a spus Vlad Moisoiu, student anul I Medicină generală.

Pe viitor studenţii vor putea desfăşura activitatea de cercetare într-un centru de 7 milioane de euro, care va fi construit în 17 luni.

Clădirea va avea o suprfaţă de 2.000 de metri pătraţi şi cinci nivele. Centrul de cercetare se va ridica pe un teren al Universității de Medicină şi Farmacie şi va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza