Transplantul renal a fost suspendat la Cluj

Transplantul renal a fost suspendat la Cluj

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Radu Zamfir, a anunțat că Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi-a închis activitatea temporar în sfera transplantului.

Dr. Radu Zamfir, Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, spune că Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi-a închis activitatea temporar în sfera transplantului renal.  La Cluj au avut loc anul trecut în medie 100 de operaţii de transplant renal. Acum sunt pe lista de aşteptare a institutului clujean în jur de 2.500 de pacienţi, care în acest moment fac dializă. Conducerea Institutului nu a dorit să ne ofere un punct de vedere oficial legat de închiderea temporară a Institutului. 

”Sunt centre de transplant din ţară care şi-au închis activitatea. Vă pot confirma că acel centru este temporar închis”, a declarat medicul Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, conform Mediafax.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant a făcut recomandări către centrele de transplant de a-şi continua activitatea atât timp cât consideră că raportul risc beneficiu este în favoarea pacientului, fiecare caz fiind analizat punctual. 

”Am făcut această recomandare deoarece în fiecare centru activitatea poate să fie influenţată de mai mulţi factori care nu au aceeaşi configuraţie pentru fiecare centru în parte. In contextul pandemiei pacienţii transplantaţi prezintă un risc suplimentar pentru că imunodepresia indusă medicamentos pentru tolerarea organului transplantat îi face mai vulnerabili la diverse infecţii”, a mai precizat Radu Zamfir.

Sunt testaţi pentru Covid 19 atât donatorul cât şi cel care primeşte organul.

”Această testare covid atât la donator cât şi la primitor adaugă nişte timpi suplimentari, chiar dacă se realizează în cel mai scurt timp posibil adaugă nişte timpi suplimentari inclusiv la timpul de ischemie al organului.  Am evitat cursele de pasageri uzuale, care s-au şi închis din cauza riscului de transmitere, transportul s-a efectuat cu elicopter SMURD, cu avion SMURD, s-a efectuat cu Ambulanţa”, a declarat Zamfir.

”Pe timp de pandemie s-au schimbat lucrurile şi în ceea ce priveşte transportul organelor”, spune Dr. Zamfir.

Comenteaza