Trăiască INFECŢIILE NOSOCOMIALE! În plin transplant hepatic, la cafea, fără mască sau mănuşi chirurgicale

Trăiască INFECŢIILE NOSOCOMIALE! În plin transplant hepatic, la cafea, fără mască sau mănuşi chirurgicale
| Foto: Captura video Digi24

Un chirurg român atrage atenţia asupra comportamentului „iandmisibil” pe care l-au avut mai multe cadre medicale de la Institutul Fundeni în plină operaţie de transplant hepatic, în timp ce România deţine recordul mondial la infecţii nosocomiale în spitale.

În cadrul unui reportaj Digi 24 despre o operaţie rară de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, unde o femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul său de 24 de ani, care i-a donat o parte din ficat, în imagini apare o gafă catalogată drept „horror” de medicul chirurg Marius Uscatu.

În tipmp ce pe masa de operaţie se preleva o bucată de ficat, două cadre medicale aflate în sală, unde trebuie prevenit şi combătut riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale, la doar câţiva metri de masa unde tânărului i se recolta o bucată de ficat, două cadre medicale stau pe scaun discutând şi nerepectând normele sanitare dintr-o sală de operaţie. 

"Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil", a scris pe Facebook chirurgul Marius Uscatu.

Ulterior acesta a revenit cu o completare: "Sunt consternat de reactiile unor chirurgi, "ce mare greşeală a făcut"? "La ce-o fi bună masca în sala de operatie"? "haideţi să nu exgerăm, toţi mai greşim"...

Din imagine se poate observa că mănuşile chirurgicale nu par a fi obligatorii nici pentru alte cinci cadre medicale ce privesc întreg procesul chirurgical uneori dicutând între ei, stând pe telefon, la o distanţă mică de pacient, odihnindu-se. 

Contactată de Libertatea, conducerea Institutului Clinic Fundeni a recunoscut eroarea şi a anunţat că va urma o investigaţie. „În mod clar, este o încălcare a procedurilor de bloc operator, care va fi investigată”, a transmis, managerul Institutului Fundeni, doctorul Anca Coliţă, citată de adevarul.ro. 

Românii sunt îngroziţi şi ei, şi spun că văzând acest reportaj nu ar trebui să ne mai mirăm că nu există bolnav operat în sistemul de stat care să nu iasă din spital afectat de nosocomiale. "Asta este sistemul sanitar din România!!!! Nesimţirea cadrelor medicale, nu este de acum! Noi, pacienţii suntem doar nişte cârpe!", a comentat cineva postarea medicului. 

Comenteaza