Tot mai mulți medicii vor să renunțe la gărzi: Sunt plătite la valoarea salariului din 2018 și nu intră la vechime

Tot mai mulți medicii vor să renunțe la gărzi: Sunt plătite la valoarea salariului din 2018 și nu intră la vechime

Medicul Mihaela Zaharia, unul dintre liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, afirmă că tot mai mulţi medici din ţară vor să renunţe la gărzi, având în vedere faptul că acestea sunt plătite la valoarea salariului din anul 2018, dar şi fiindcă contribuţia la pensie din acei bani nu este recunoscută ca vechime.

Sindicatul Solidaritatea Sanitară a inițiat o serie de proteste în sistemul de sănătate, din cauza problemelor pe care sistemul medical le întâmpină. La Medika TV, unul dintre liderii acestei formațiuni sindicale a vorbit despre nemulțumirea cadrelor medicale, dar și despre revendicările protestatarilor.

”Semnalele din ţară ale colegilor medici care sunt în Solidaritatea Sanitară arată că majoritatea vor să renunţe la contractul de gărzi. Asta va însemna că, dacă noi vom refuza să facem gărzile, eu sunt obligată să fac o gardă, acea gardă obligatorie, asta înseamnă că dacă suntem şapte medici într-o secţie facem şapte gărzi, restul zilelor rămân neacoperite”, a declarat medicul Mihaela Zaharia, marţi seară, la Medika Tv.
 
Medicii doresc ca banii cu care contribuie la fondul de pensii, o dată din salariul de bază pe care îl primesc şi a doua oară din contractul pentru gărzi, să fie consideraţi vechime, în acest caz medicii putând să atingă stagiul de cotizare mai devreme decât vârsta pensionării. 
 
”Nimeni nu face atâtea ore de muncă consecutiv ca un medic. Nu cred că există nicăieri în această ţară o categorie salarială care să lucreze 30 de ore consecutiv. Dacă ni s-ar permite ca această contribuţie la pensie să fie recunoscută ca vechime pentru anii de pensie, noi am putea să ne pensionăm la o vârstă de 58 de ani, să zicem. În felul acesta putem să creăm locuri de muncă pentru medicii tineri”, a mai spus medicul.

Comenteaza