Tișe "ține cu dinții" de spitalul regional, chiar şi FĂRĂ ajutorul Ministerului Sănătății: "Mă deranjează slugărnicia necondiționată față de partid"

Tișe "ține cu dinții" de spitalul regional, chiar şi FĂRĂ ajutorul Ministerului Sănătății: "Mă deranjează slugărnicia necondiționată față de partid"

Consiliul Județean (CJ) Cluj nu va abandona demersurile pentru preluarea proiectului Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Ministerul Sănătății și construirea acestuia prin accesarea, pe cont propriu, a fondurilor europene.

Alin Tișe, președintele CJ, a declarat, la Realitatea FM Cluj, că va continua demersurile pentru construirea SRU de către autoritățile locale, criticând atitudinea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care "acceptă decizia partidului" de a amâna accesarea de bani europeni pentru acest proiect până în exercițiul financiar 2021-2025. În aceste condiții, construirea spitalului promis încă din 2004 ar urma să înceapă doar în 2025.

"Cel mai tare mă deranjează la un ministru slugărnicia necondiționată față de partidul din care face parte. Mă refer la atitudinea pe care o are ministrul Sănătății, care este o persoană care a condus un spital și este tocmai din regiunea de nord-vest. Nu pot să înțeleg de ce acceptă decizia partidului, când știe că amânarea începerii acestui spital ar duce practic construcția lui după 2025", a declarat președintele CJ Cluj.

"Vor aștepta exercițiul financiar 2021-2025, vor depune atunci documentația și, abia când CE ne va da undă verde să începem aceste spitale, vom putea să licităm. Licitația poate să dureze un an, doi, trei, în funcție de proces, și pot să vă spun că înainte de 2025 nu cred că vom începe spitalul regional Cluj, darămite să-l terminăm", a adăugat Tișe.

Motivul pentru care guvernul amână proiectul spitalelor regionale este, potrivit președintelui CJ Cluj, lipsa banilor de la bugetul național. Guvernul României ar trebuie să contribuie cu o cotă de 15-18% din costul celor trei spitale.

"Guvernul nu are bani să cofinanțeze partea care li se cuvine la aceste spitale și de aceea nu au accesat fondurile în acest exercițiu financiar al Comisiei Europene. Așa că au spus: "Stăm să vedem, că poate vine alt guvern, de ce să suportăm noi costurile?” Acesta este adevărul gol-goluț pentru care nu vor să acceseze. Doamna Comisar Corina Crețu le-a spus: “De ce nu cereți acum fonduri pentru tot?”. Există acea cotă, care diferă de la 15, la 17-18% pe care trebuie să o pună Guvernul României și autoritățile locale în jur de 2%, în funcție de programul operațional regional", a explicat Alin Tișe.

CJ Cluj a transmis, în octombrie 2018, CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o adresă oficială prin care solicita preluarea de către forul județean a proiectului de construire a SRU Cluj.

"Văzând că nu au intenția nici pe departe să se ocupe de spitale, am spus: "Haideți să vedem ce formulă există. În acest sens m-am adresat Comisiei Europene, doamnei Corina Crețu și Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrației Publice care se ocupă de programul operațional regional. Am întrebat: "Ar putea ca fiecare județ unde s-au dorit spitalele (Cluj, Iași, Craiova) să acceseze fonduri în parte?".

Dacă UE ne dă bani direct și guvernul vrea să ne susțină, să încercăm să atragem acești bani către Cluj, către populație, chiar dacă nu are Ministerul Sănătății controlul asupra procedurilor și nu este titularul proiectului. Orice ban adus în Cluj sau Craiova e până la urmă ban adus în România", a spus președintele.

Răspunsul oficial al comisarului european a venit în ianuarie 2019: CJ poate lua locul Ministerului Sănătății ca beneficiar al proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, dacă Guvernului României declară CJ ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului.

"Iată că a venit răspunsul de la Corina Crețu care spune explicit: “CJ poate să atragă bani pentru acest proiect, dar nu este de competența CE să decidă dacă se va modifica ghidul de finanțare, acest aspect intrând în responsabilitatea Guvernului României”.

Cu alte cuvinte, CJ poate să atragă acești bani, cu o singură condiție: Guvernul să vrea să modifice ghidul de finanțare pe care l-a negociat cu CE la începutul programului operațional și să precizeze că pe lângă Guvern, prin Ministerul Sănătății, banii pot fi atrași în județe și de către primării, respectiv consilii județene", a transmis Alin Tișe.

În ciuda refuzului arătat până acum de reprezentanții Guvernului pentru construirea spitalului regional de către CJ, Tișe susține că nu va abandona acest demers, urmând să ceară sprijinul județelor din regiunea de Nord-Vest, întrucât cei mai mulți dintre pacienții tratați la Cluj provin din județele învecinate.

"Eu voi continua demersul și voi cere sprijinul, dacă vor dori să se implice, și a celorlalte județe din nord-vest, deoarece 70% din beneficiarii serviciilor medicale din Cluj sunt din județele învecinate. Nu abandonăm demersul, poate că în ceasul al 12-lea guvernul înțelege că e important să aducem bani și nu cine îi aduce. Dacă vor continua în a refuza să intre cu noi în acest parteneriat, noi vom abandona această idee și ne vom concentra pe construirea unui spital pentru copii", a conchis președintele CJ Cluj.

Comenteaza