Testul de sânge care poate depista zeci de tipuri de cancer, suficient de precis pentru a fi folosit ca test de screening

Testul de sânge care poate depista zeci de tipuri de cancer, suficient de precis pentru a fi folosit ca test de screening

Testul de sânge care poate identifica peste 50 de tipuri de cancer s-a dovedit suficient de precis pentru a fi lansat ca test de screening.

Testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer, instrument de diagnosticare experimentat de Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) are „rezultate impresionante” în identificarea tumorilor în stadii incipiente, relatează The Guardian, scrie Ro Health Review. Potrivit oamenilor de știință, un simplu test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricăror semne clinice sau simptome ale bolii la o persoană este suficient de precis pentru a fi lansat ca test de screening.

Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienților cu vârsta de peste 50 de ani.

Potrivit aceleiași surse, testul este capabil să identifice multe tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cel localizat în zona capului și a gâtului, ovarian, ale pancreasului, ale esofagului și unele tipuri de cancer de sânge.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Annals of Oncology, arată că testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, în timp ce prezintă o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic – ADN fără celule (ADNc) – care se scurg din tumori în sânge. Testul funcționează examinând ADN-ul care este eliminat de tumori și care se circula apoi în sânge. Mai precis, se concentrează pe modificările chimice ale acestui ADN, cunoscute sub numele de modele de metilare.

Acum, cel mai recent studiu a arătat că testul are un nivel impresionant de înalt de precizie, oamenii de știință analizând performanța testului pe un număr de 2.823 de persoane bolnave și pe 1.254 de persoane sănătoase.

Cercetările arată că testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În tumorile solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi sânul, cancerul intestinal, al colului uterin și al prostatei.

Între timp, capacitatea generală de a genera un rezultat pozitiv al testului în cancerele de sânge, cum ar fi limfomul și mielomul, a fost de 55,1%. Testul a identificat corect și țesutul în care cancerul a fost localizat în organism, în 88,7% din cazuri.

Comenteaza