Testarea antidrog în școli. Rafila: Excludem testarea în masă a tuturor elevilor

Testarea antidrog în școli. Rafila: Excludem testarea în masă a tuturor elevilor

Alexandru Rafila afirmă că ministerul pe care îl conduce exclude ipoteza testării de masă în rândul elevilor pentru depistarea acelora care consumă substanţe stupefiante.

”Nu vom sprijini testarea în masă (...) Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi. Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, după ce a participat la semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne.

Acesta a subliniat că acest tip de testare trebuie să ţină cont de principiul nediscriminării şi al evitării stigmatizării.

”E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante. Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului”, a precizat Rafila. 
 
Potrivit ministrului, siguranţa copiilor în şcoli ”depinde şi de modul în care ei sunt învăţaţi să aibă un stil de viaţă sănătos”.

Cu această ocazie, Rafila a subliniat din nou că susţine dezvoltarea programelor de educaţie pentru sănătate în şcoli.
  
”Copiii trebuie informați corect referitor la un stil de viață sănătos - cum să evite drogurile, cum să evite alcoolul, tutunul. Vom dezvolta programe de sănătate, în acest sens, împreună cu Ministerul Educației și aș fi foarte bucuros dacă ar aduce o contribuție și cultele religioase și cred că există foarte multă dorință din partea acestora să participe. (...) Cred că ăsta e lucrul cel mai important: copii sănătoşi, copii care trăiesc în condiţii de siguranţă pentru ca să avem un viitor care să fie optimist pentru România”, a spus Alexandru Rafila. 

Comenteaza